Hlavní obsah

Šéf Grammy: odvolávám, co jsem odvolal, latinoamerická cena se vrací

Novinky, Stanislav Dvořák

Jako v pohádce o popleteném králi si musí připadat američtí hudebníci. Šéf cen Grammy totiž nejdříve oznámil zrušení některých kategorií, pak se s nimi soudil, aby je nemusel vracet, spor vyhrál a nakonec akademie stejně udělala to, co chtěli.

Foto: Profimedia.cz

Prezident hudební akademie Neil Portnow

Článek

Na Grammy se tak oficiálně vrací kategorie "nejlepší latin-jazzové album". Akademie ji zrušila minulý rok a vyvolala nečekaně silnou vlnu protestů. Skupina muzikantů dokonce Grammy zažalovala, ale soud jejich požadavky odmítnul.

Jazzman Bobby Sanabria prohlásil, že to bude mít neblahý dopad na muzikanty. Nebude-li existovat samostatná kategorie latinoamerického jazzu, budou muset soutěžit s více konkurenty a šance na cenu se tak snižuje. Neil Portnow, prezident akademie, která uděluje Grammy, byl se soudem spokojen a dodal, že Sanabria mluví jen za malou část členů akademie a většina nemá se změnami žádný problém.

V kauze však nešlo jen o latinoamerický jazz, výrazné osekání cen uškodilo veškeré nemainstreamové hudbě. Proto proti tomu loni vystoupili slavní umělci jako Carlos Santana, Herbie Hancock nebo Paul Simon.

Náhlý obrat

"Nemám vůbec nic proti latin-jazzové komunitě," prohlásil nyní prezident akademie Neil Portnow, který prý obdivuje jejich vášeň pro hudbu. "Každý rok velmi pečlivě zkoumáme strukturu cen a vyhodnocujeme návrhy, abychom měli celkovou vizi a ujistili se, že to zůstává vyvážené a životaschopné."

Chystají se i další změny. Objeví se nová kategorie "urban contemporary album" a  "klasické kompendium". Kategorie "latin pop, rock or urban album" se rozdělí na pop a na rock, urban a alternativu.

Ceny "banda nebo norteno" a "regional mexican a tejan album" se zkombinují do jedné - "regional Mexican album".

Nově se bude udělovat cena za mimořádné a dlouhodobé zásluhy v hudebním vzdělávání. Nominace na Grammy budou letos ohlášeny 5. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám