Hlavní obsah

Film o Pinochetovi vyvolal demonstrace

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbuzní obětí diktatury Augusta Pinocheta demonstrovali o víkendu v Santiagu de Chile. Pobouřil je film Pinochet, který se má stát poctou tomuto jihoamerickému diktátorovi, jenž v sedmdesátých letech nemilosrdně fyzicky likvidoval opozici.

Foto: Profimedia.cz

Augusto Pinochet na archivním snímku

Článek

Protestující se sešli v metropoli Santiagu de Chile na místě, kde byli dříve mučeni diktátorovi oponenti. Uvedení filmu považují za necitlivé, úřady však nechtěly zasáhnout, protože šlo o soukromou událost.

"V Chile existoval státem sponzorovaný terorismus, mizení lidí, mučení, popravy. Tohle nemůžeme dovolit. Nemůžeme dovolit, aby se tohle uctívalo,“ řekla Alejandra Arriazaová ze Společnosti pro podporu a ochranu lidských práv.

Organizátoři tvrdí, že chtějí ukázat, „jaký byl Pinochet ve skutečnosti, a ne, jak ho vidí média - jako nelítostného diktátora“. Na premiéru pozvali hlavně pravicové politiky a bývalé vojáky. Jeho stoupenci obhajují mučení a zabíjení lidí tím, že Pinochet zachránil zemi od komunismu.

Opozici zlikvidoval, pak si bral ze státního 

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte byl chilský generál a diktátor, který žil v letech 1915 – 2006. V roce 1973 se převratem chopil moci a zavedl drastická opatření proti svým politickým odpůrcům. Uvádí se, že nechal zabít asi 1200–3200 lidí, 80 000 lidí bylo za jeho diktatury vězněno a asi 30 000 mučeno.

Pinochet zavedl i ekonomické reformy, stabilizoval měnu, zprivatizoval mnoho státního majetku a otevřel Chile světovým trhům. Kritici však dodávají, že sociální problémy země to nevyřešilo, zvětšil se rozdíl mezi bohatými a chudými.

V roce 1990 Pinochet dobrovolně odstoupil z pozice prezidenta, ale ponechal si ještě funkci velitele armády. Byly proti němu vzneseny stovky žalob kvůli násilí i kvůli různým podvodům. Podle některých zdrojů si Pinochet nakradl milióny dolarů. Zemřel v domácím vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám