Hlavní obsah

Muzeum Beatles zkrachovalo

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 2009 otevřeli Muzeum Beatlemania v německém Hamburku, na místě, kde kdysi „brouci“ skutečně hráli. Přesto turisty nenalákali a zavírají.

Foto: Beatlemania

Jedna z místností v hamburském muzeu Beatlemania

Článek

Na konci měsíce zavíráme pro nezájem, oznámilo muzeum Beatlemania tento týden. Nabízelo asi 1000 kusů memorabilií a nacházelo se poblíž klubů, kde se tehdy neznámá čtveřice z Liverpoolu snažila prorazit začátkem šedesátých let. Za tři roky do muzea zavítalo zhruba 150 000 lidí, což je mnohem méně, než se čekalo, a projekt zkrachoval.

"Tváří v tvář vysokému schodku nemáme jinou šanci, než zavřít,“ řekl manažer Folkert Koopmanns německému listu Hamburger Morgenpost. "Soukromé muzeum, velké jako Beatlemania, je bez veřejné podpory odsouzeno k neúspěchu. S tím jsme zápasili, dokud se naše nadšení nezměnilo v rezignaci - hořkou zkušenost,“ dodal zdrcený fanda Beatles.

Muzeum stálo na začátku asi 2,5 miliónu eur a navíc potřebovalo každý měsíc další menší investici pro udržení provozu. Ani speciální akce a koncerty, které organizátoři vymýšleli, neodvrátily definitivní krach.

Foto: Karel Felt, Právo

Do muzea Beatles láká i žlutá ponorka.

Středoevropským fanouškům, kteří chtějí vidět originální předměty spojené s Beatles, tak nezbývá, než vyrazit až do Anglie. V Liverpoolu se totiž nachází muzeum The Beatles Story, které rovněž disponuje řadou fotek, filmů a memorabilií.

Dostanete v něm audio průvodce namluveného Lennonovou sestrou a pak už můžete sami nasávat atmosféru a spatřit třeba první hudební nástroje Beatles ještě z padesátých let. Otevřeno je denně od osmi do sedmi kromě Vánoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám