Hlavní obsah

Obraz Františka Kupky se prodal za 24 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

Na čtvrteční poslední velké jarní aukci v Praze patřil mezi nejsledovanější díla obraz nazvaný Úsměv O od klasika evropského abstraktního malířství Františka Kupky. Velké očekávání se naplnilo. Dílo se v Topičově salonu vydražilo za 20 miliónů korun, přičemž finanční bitva na sále, která se odehrála mezi ženou a dvěma muži, začínala na částce 12 miliónů. K výsledné hodnotě bude muset kupec připlatit ještě aukční přirážku, takže celková cena je přibližně 24 miliónů Kč.

Foto: Pro Novinky aukční síň 1. Art Consulting Brno

František Kupka: Úsměv O

Článek

Úsměv O náleží k zvláštní fázi Kupkova díla, kde se umělec inspiroval estetikou krásných strojů a různých mechanických soukolí. Obraz pochází z pozůstalosti Eugénie Kupkové a umělec ho sám neustále zdokonaloval, takže kompozici začal v roce 1933 a poslední tahy štětcem na ní udělal ještě v roce 1951, šest let před smrtí.

„Jsem potěšen, je to výborný výsledek,“ řekl Právu Jiří Rybář, majitel společnosti 1. Art Consulting, která pražskou aukci pořádala.

Žebříček nejdráže prodaných obrazů na aukcích v České republice (ceny jsou v korunách bez aukční přirážky):
1. František Kupka: Tvar modré, 55,75 mil., 2012
2. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 22,1 mil., 2007
3. František Kupka: Zhroucení vertikál, 22 mil., 2009
4. František Kupka: Úsměv O, 20,25 mil., 2012
5. Toyen: Spící, 20 mil., 2009
6. Oscar Kokoschka: London, Chelsea Reach, 19,5 mil., 2008
7. Emil Filla: Zátiší s lahví Cherry, 16,25 mil., 2010
8. Emil Filla: Hlava muže v cylindru, 16 mil., 2012
9. Emil Filla: Ležící žena, 15,2 mil., 2012

„Cena mě nepřekvapila,“ řekl pro Právo expert na Kupkovo dílo Vladimír Lekeš, který připravuje kompletní soupis Kupkova malířského díla. V současnosti je v soukromých sbírkách asi čtyřicet obrazů, a všechny ostatní jsou v muzeích a galeriích a koupit už se prostě nedají. Při zájmu o Kupku bude cena jeho obrazů dále stoupat.“

Foto: Pro Novinky aukční síň 1. Art Consulting Brno

František Kupka: Úsměv O

Kupka se bude dražit i v pondělí, nikoliv ale v České republice, ale v Londýně. Slavná aukční síň Sotheby´s má v nabídce soubor jeho secesních ilustrací k básni Les Erinnyes francouzského básníka Leconte de Lisle. Kupka letos trhá rekordy. Jeden z jeho prvních abstraktních obrazů Tvar modré byl v dubnu v pražském Kaiserštejnském paláci odklepnut za neuvěřitelných 55 750 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám