Hlavní obsah

Nové knihy: Eganová, Erichsen, Davisová, J. R. Ward, McBain, Adlard i Kubo

Právo, František Cinger

Nabídku knih, které stojí za to si přečíst, uvádíme novinkou Američanky Jennifer Eganové, pokračujeme novým románem Nora Erlenda Erichsena a připomínáme knihu britského prozaika Howarda Jacobsona. Lindsey Davisová jde za vraždou až do Starého Egypta, o život jde i v knize amerického autora J. R. Warda, což je pseudonym Jessiky Birdové. Přichází také další detektivka Ed McBaina. Zločin je rovněž tématem prózy Brita Jamese Twininga. Nádavkem dva unikátní komiksy Brita Charlieho Adlarda, Američana Roberta Kirkmana i Japonce Titeho Kuby.

Článek

Jennifer Eganová:

Návštěva bandy rváčů

Nové knihy

„Čas je rváč,“ říká jedna z mnoha postav, jejichž propletenec vztahů a osudů sleduje čtenář od sedmdesátých let 20. století až do roku 2020. Bývalý punkrocker Bennie Salazar to v hudební branži dotáhne až na majitele úspěšného hudebního labelu, ale v osobním životě to není žádná sláva. Krize hudebního průmyslu jde v jeho případě ruku v ruce s krizí středního věku.

Jeho pravá ruka Sasha zase celý život bojuje s kleptomanií a traumaty z nešťastného dětství. Autorka přeskakuje mezi žánry i vypravěči, střídá časové roviny. Spolu s Benniem, Sashou a dalšími z mozaiky postav pendluje mezi New Yorkem, Neapolí a Keňou.

Odeon, přeložila Barbora Punge Puchalská, 336 stran, 299 Kč

Erlend Erichsen:

Národní satanista

Nové knihy

Koncert skupiny Gorgoroth inspiruje dva mladíky k tomu, aby založili vlastní blackmetalovou kapelu. Jak už je zvykem, oba vystupují pod pseudonymem. Vinterblod je umělec s násilnickými sklony a touhou ovládat druhé. Naproti tomu Ljåvolda zajímá muzika jako taková, od všech ideologií se distancuje, ale časem zhoubnému vlivu Vinterbloda přece jen podléhá. Příběh kapely Stormvold se odehrává v norském Bergenu devadesátých let 20. století, kdy se formovala tamní obávaná blackmetalová scéna a black metal se z malé uzavřené komunity rozšířil do obecného povědomí.

Host, přeložila Alice Týnská, 188 stran, 239 Kč

Howard Jacobson:

Finklerovská otázka

Nové knihy

V luxusním bytě bývalého učitele, někdejšího českého emigranta Libora Ševčíka se setkávají ještě dva bývalí spolužáci: filozof Samuel Finkler a rovněž někdejší zaměstnance BBC Julian Treslove. Meditují o životě, o svých zkušenostech i názorech. Jacobson přitom napsal humoristický román ze současné Británie, který se dotýká ožehavé problematiky antisemitismu a antisionismu i záležitostí obecně lidských – přátelství, partnerství, kariéry, víry a samozřejmě že i života a smrti.

Odeon, přeložila Magdaléna Potočňáková, 325 stran, 329 Kč

Lindsey Davisová:

Alexandrie

Nové knihy

V roce 77 n. l. je Egypt pro bohaté Římany jedním z nejoblíbenějších výletních míst. Marcus Didius Falco vyráží i s manželkou a nezbednými dětmi na rodinnou dovolenou do Alexandrie, leč místo zaslouženého odpočinku ho opět čeká práce. Město je proslulé nejen majákem považovaným za div světa, ale i rozsáhlou knihovnou. Naneštěstí se však ukáže, že slavná knihovna je plná nejen vzácných a učených svitků, ale i intrik, pletich a akademické řevnivosti. Poté, co za podezřelých okolností zemře šéf knihovny, Falconovi nezbyde, než se ujmout případu, do jehož vyšetřování se tamním římským úřadům ani trochu nechce.

BB art, přeložila Petra Andělová, 320 stran, 249 Kč

J. R. Ward:

Padlí andělé – Chtíč

Nové knihy

Isaac Roth, člen takzvaných černých vojenských operací, jehož jediným posláním je plnit rozkaz svých nadřízených a bezhlavě zabíjet, má za sebou temnou minulost a ještě neutěšenější budoucnost. Za nelegální činnost se ocitne za mřížemi, aniž tuší, že má v patách mocného nepřítele. Jeho osud se ocitne v rukou veřejné obhájkyně Grier Childeové, která v něm probudí dosud neprožitou vášeň. Isaakův někdejší kamarád Jim Heron, teď už padlý anděl, ho však před zatracením duše varuje a nutí ho k rozhodnutí: buď kapituluje, anebo uvěří tomu, že nejmocnější zbraní proti zlu je upřímná láska.

Baronet, e-kniha, přeložila Jiřina Stárková, 440 stran, 199 Kč

Ed McBain:

Zub za zub

Nové knihy

Do služebny 87. policejního revíru mají namířeno dvě ženy. Obě samozřejmě hledají detektiva Steva Carellu. První, jeho krásná hluchoněmá žena Teddy, s ním chce oslavit radostnou novinu: čekají spolu dítě. Druhá, čerstvá vdova Virginie Dodgeová, ho zase chce zabít. Byl to on, kdo dostal za mříže jejího muže Franka, a ten nyní ve vězení zemřel. Oko za oko, zub za zub. Carella je však v terénu. Formalita: nesporná sebevražda starého milionáře. Za jeho zády však přešlapuje příliš mnoho dědiců. Detektiv větří vraždu a netuší, že ve služebně zatím Dodgeová drží jeho kolegy i manželku v šachu lahví s prudkou výbušninou a čeká, až se otevřou dveře, které má na mušce.

BB art, přeložila Alena Maxová, 168 stran, 229 Kč

James Twining:

Zlacená pečeť

Nové knihy

Tom Kirk sice změnil způsob obživy – z lupiče se stal odborníkem na vyhledávání ukradených uměleckých děl –, ale začnou se dít věci, které ho přinutí staré dovednosti oprášit. V Seville je zavražděn jeho dávný přítel, skvělý falzifikátor Rafael. Ve Skotsku zmizí z jedné soukromé sbírky da Vinciho obraz Madona s vřetenem a zůstane po něm jen Milův brutální podpis. Tom se vypraví do Sevilly, odsud ho stopy vedou do pařížského Louvru. Při pátrání odkrývá stále nové skutečnosti týkající se da Vinciho Mony Lisy, císaře Napoleona, pařížského podzemí, ale třeba i japonské jakuzy.

BB art, přeložila Ivana Nuhlíčková, 368 stran, 249 Kč

Charlie Adlard, Robert Kirkman:

Živí mrtví 5: Nejlepší obrana

Nové knihy

Za mřížemi je bezpečí..., jenže dojde k události, která vyláká Ricka zpoza bezpečných zdí vězení. A zombie nejsou to nejhorší, co tam na něj čeká. Rickova skupina není jediná, která přežila katastrofu a bohužel ani není nejpočetnější. Dojde k setkání s vládcem města Woodbury, který si nechává říkat prostě Guvernér. Jeden z největších padouchů, postava, která si vysloužila i vlastní knižní minisérii, přichází na scénu.

Crew, přeložil Martin D. Antonín, 136 stran, 299 Kč

Tite Kubo:

Bleach 1

Nové knihy

Ičigo Kurosaki byl normální středoškolský student. Tedy až na to, že měl dvě šílené sestry, ještě šílenějšího otce, rád se pral a viděl mrtvé lidi. To poslední byl asi tak nejmenší z jeho problémů. Ičigo s mrtvými vycházel docela dobře, alespoň do chvíle, než se mu v životě objevila záhadná Rukia Kučiki, která mu na krk hodila nebezpečný úkol. Už nestačilo jen mrtvé vidět. Bylo třeba i za ně bojovat. Každé dva měsíce budou vycházet příběhy, které zejména pro mladší českou generaci zatlačily do pozadí americké hrdiny.

Crew, Anna Křivánková, 200 stran, 189 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám