Hlavní obsah

Ozzy v Praze: Mé jméno jest Lucifer

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozzy Osbourne je nesmrtelný. Sice vypadá jako roztřesená stará babička s make-upem, ale vždy znovu dokáže vylézt na pódium a potěšit své věrné starými hity, třeba v pražské O2 Aréně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ozzy Osbourne si věrnost svých fanoušků užívá.

Článek

Předkapela Black Label Society svou funkci splnila perfektně. Publikum nahřála přímočarým tvrdým rockem, valivými riffy a hrdelním nařvaným zpěvem Zakka Wylda. Zvuk nebyl dokonalý, ale nebál bych se říct, že tahle skupina se ve svých nejsilnějších momentech blíží Metallice. Jen dlouhé kytaristovo improvizování bez kapely už ke konci nudilo. Předvedl totiž sóla spíše zběsilá, než pečlivě vystavěná.

"Pán temnot" se na pódium dostal svým charakteristickým přihrbeným krokem a přískoky po deváté hodině. Vypadal, že se nachází v relativně dobré kondici a podal o něco lepší výkon než na minulém pražském koncertě. Ne, že by mu intonace občas neujela, ale minule byl mnohem falešnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První řady pokropil vodou.

Skupina hrála výtečně, ač nebyla složena z oslnivých hvězd (na některých koncertech s ním vystupuje kytarista Slash, Praha to štěstí neměla). V první části se soustředili spíše na Ozzyho sólové věci ze sedmdesátých a osmdesátých let. Skladby Mr. Crowley, Suicide Solution nebo I Dont Know sklidily potlesk, i když o vřavě se hovořit nedá. Ozzy často publikum vybízel k většímu rámusu a po několika pokusech se mu to podařilo.

Za použití pyrotechnických efektů a pekelně blikajících světel následovaly třeba Killer of Giants a Shot in the Dark a po nich nastal čas pro blok nejzásadnějších hitů Black Sabbath z nejstarších desek, které můžeme bez přehánění označit za kultovní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ozzy Osbourne

Na pódium se kvůli nim dostavil i basák Geezer Butler, jediný původní člen BS, který byl schopný s Ozzym vystupovat. (Kytarista Tony Iommi nepřijel kvůli vážné nemoci a bubeník Bill Ward kvůli špatným osobním vztahům).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ozzy s kytaristou Zakkem Wyldem

Fanoušci přijali s nadšením perly rockové historie jako Iron Man, War Pigs, N.I.B., Fairies Wear Boots a Paranoid - u nich už Ozzy nemusel nikoho nutit, aby se rozhýbal nebo alespoň křičel. "My name is Lucifer," skřehotal své děsivé fantasmagorické texty a lidi mu zobali z ruky.

Vzpomínalo se u toho příjemně a většina publika složeného ze dvou generací snad nakonec odcházela spokojena. Byla vděčná, že alespoň Ozzy Osbourne ještě vůbec funguje, když to s návratem Black Sabbath nevyšlo.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám