Hlavní obsah

Zlínskému festivalu vévodil film Smrt superhrdiny

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko-německý snímek Smrt superhrdiny zvítězil na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, jehož 52. ročník skončil o víkendu. Snímek se líbil hned několika porotám. Tvůrci si tak odnesli čtyři ceny včetně té hlavní – Zlatého střevíčku za nejlepší hraný film pro mládež – již uděluje odborná porota.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Jiří Lábus převzal uznání za přínos filmové tvorbě pro děti a mládež.

Článek

Vítězný film o 15letém nemocném chlapci si pochvalovali malí diváci i odborníci. „Je v něm nádherné propojení s animací, je to udělané mladě. Přestože hlavní hrdina je nemocný a umírá, jde o komedii, při které se diváci mohou smát a je to v pořádku,“ okomentoval snímek pro ČTK člen poroty režisér Karel Janák.

Kromě tohoto počinu ve Zlíně uspěly a cenu získaly třeba nizozemský film Tom Kulička, německá Slavná pětka nebo japonský animovaný snímek Povídka z přístavu. Cenu města Zlína dostal český film Modrý tygr.

Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež převzal herec Jiří Lábus. Děti ho znají především z oblíbeného seriálu Arabela, v němž hraje čaroděje Rumburaka.

Letošní ročník nejstaršího dětského festivalu divákům nabídl téměř 250 filmů ze 48 zemí světa, 13 světových a přes 90 českých premiér. Do Zlína přijely desítky hostů z celého světa. Kvůli Dnům irské kinematografie tady diváky potěšili například herec Martin McCann, herečka a zpěvačka Maria Doyle Kennedyová, spisovatel a scenárista Patrick McCabe nebo herec Hugh O’Conor.

Za sedm festivalových dní přišlo na projekce, venkovní akce, přednášky a besedy 103 tisíc lidí, což je o pět tisíc méně než loni. „I tak to byl mimořádně úspěšný ročník,“ zhodnotil ředitel festivalu Petr Koliha. „Připravili jsme nadstandardní program i přesto, že jsme na to měli méně financí,“ doplnil.

Diváci se potkali s Bydžovskou, Krausem, Hrubešovou

Pořadatelé totiž tentokrát připravovali mezinárodní akci s částkou 32 miliónů korun, tedy sumou o třetinu menší než v minulosti. Diváci však snížený rozpočet téměř nepoznali. Počet filmů, ze kterých mohli vybírat, byl ještě vyšší než loni. Doprovodných akcí nabídli pořadatelé na šest desítek včetně těch, které se uskutečnily poprvé. „Osvědčily se tradiční akce a i ty nové se určitě drápkem zahákly a vydobyly si tak místo na slunci,“ konstatovala vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová.

Kromě zahraničních návštěvníků se ale diváci potkali i s českými osobnostmi. Například s Jiřinou Bohdalovou, Zuzanou Bydžovskou, Janem Krausem, Markétou Hrubešovou, Václavem Vorlíčkem nebo scenáristkou dětských filmů Markétou Zinnerovou, která za několik dní oslaví své sedmdesáté narozeniny.

Některé z promítaných snímků připomněly i dílo hudebního skladatele Zdeňka Lišky, který tvořil ve zlínských ateliérech, nebo výtvarníka Jiřího Trnky. Tradiční aukce umělecky ztvárněných filmových klapek pak vynesla přes 1,3 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám