Hlavní obsah

Do Prahy přijedou čarovat nesmrtelní temní rockeři The Mission

Novinky, fia

Ve čtvrtek 7. června vystoupí v pražském Paláci Akropolis britská rocková skupina The Mission, která zahraje v Česku po dlouhých 12 letech. V současnosti je kapela na turné, kterým v téměř původní sestavě oslavuje své 25. narozeniny. Zpěvák a lídr kapely Wayne Hussey v rozhovoru pro Novinky přiznal, že je rád, že ho jeho kolegové k dalšímu koncertování přesvědčili, protože cítí, že hraje v nejlepší kapele na světě.

Foto: Profimedia.cz

Wayne Hussey, zpěvák a vůdčí osobnost skupiny The Mission

Článek

Přestože jsou The Mission uváděni jako jedni z nejvýraznějších představitelů gotického rocku po boku kapel jako Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim, The Cure nebo Siouxsie and the Banshees, zpěvák a vůdčí osobnost kapely Wayne Hussey to tak nevnímá. The Mission jsou pro něj prostě skvělá rocková kapela, která se ale o žádnou gotiku nikdy programově nesnažila.

Britský národní poklad

„Zároveň ale nemám s tímhle označením problém, je pravda, že možná díky této komunitě máme velmi věrné publikum,“ říká Hussey. „A na druhou stranu také vím, že jsme jedním z britských národních pokladů. Nemyslím, že je mnoho kapel, které za posledních 25 let udělaly to, co my,“ dodává.

The Mission oznámili před třemi roky konec působení a Hussey se věnoval sólovým projektům a vystupoval sám jen za doprovodu kytary nebo klavíru. „Bylo to úžasný, ještě teď to občas udělám, člověk má mnohem větší volnost ve výběru repertoáru, zatímco s kapelou musí v rámci koncertu držet určitou strukturu,“ popisuje.

Nicméně prostor pro improvizaci podle jeho slov existuje i na současných koncertech, na které se kapela sešla v téměř původním složení s kytaristou Simonem Hinklerem a basákem Craigem Adamsem, kteří spolu s Husseyem působili v raných Sisters of Mercy, od nichž se odštěpili. Proto lze také očekávat, že na pražském koncertě zazní hlavně klasické kousky z nejslavnějších období The Mission, kdy vydávala alba God’s own Medicine, Children a Carved in Sand, z něhož pochází jejich zřejmě nejpopulárnější hit Butterfly on a Wheel.

The Mission - Butterfly on a wheel

Jsem spokojen s tím, kým jsem

Hussey se za své výlety do popu nestydí, ale žádné už také neplánuje. „Miluji všechny druhy hudby a za ta léta jsem občas pokusil být někým, kým nejsem. Potom jsem zjistil, že nejlíp mi jde rocková muzika. A teď se cítím velmi spokojený s tím, kým jsem, jak muzikantsky, tak lidsky,“ užívá si Hussey svou vnitřní vyrovnanost.

Pochvaluje si také obnovenou spolupráci s původními členy kapely. „Konečně po letech ty písničky zase znějí tak, jak měly vždycky znít. Kapelou prošla řada skvělých muzikantů, všichni si ty skladby trochu přizpůsobili a mně se to líbilo. Ale teď najednou vidím, jaké změny vlastně některé ty věci postupně prodělaly, a jsem rád, že je zase hrajeme v té podobě, jak mají znít,“ libuje si Hussey.

Reklama

Související témata:
Hudební skupina The Mission

Výběr článků

Načítám