Hlavní obsah

Ministr Kalousek podepsal zvýšení mezd pro Českou filharmonii

– Praha

Česká filharmonie (ČF) dostane více peněz na mzdy pro své hudebníky. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podepsal navýšení jejich mzdových limitů. Informovalo o tom ministerstvo financí. Peníze na platy vyčlenilo ze svých prostředků ministerstvo kultury (MK), do rozpočtu jeho příspěvkové organizace by tak mělo podle původních plánů putovat zhruba 42 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Orchestr České filharmonie. Ilustrační foto

Článek

"Odsouhlasil jsem navýšení mzdových limitů České filharmonii. Bylo mi ctí přispět k rozvoji tělesa, jako je Česká filharmonie," řekl Kalousek.

Průměrný plat filharmonika se pohybuje okolo 29 000 korun hrubého, zvednout by se měl na 40 000 korun hrubého včetně osobních příplatků. Příspěvek od zřizovatele zůstane navýšen zřejmě i pro další roky. Mzdové limity se mají zvýšit i hráčům Národního divadla v Praze, kteří mají platy v porovnání s filharmoniky nižší. MK na oba projekty ze svých prostředků vyčlenilo 117 milionů korun.

V současné době se na MK rozhoduje o tom, kdy se finance pro ČF uvolní. "V každém případě by je filharmonici měli dostat co nejdříve," řekla mluvčí MK Markéta Ševčíková. Zvýšení platů hráčům by mělo být posledním krokem k dokončení reformy, kterou před několika týdny filharmonii schválil zřizovatel.

Peníze na základě splněné reformy

Reformu zadal bývalý ministr kultury Jiří Besser (STAN), nyní o ní rozhoduje současná ministryně Alena Hanáková (STAN). Navýšení platů zaměstnanců dvou ze tří desítek příspěvkových organizací MK je v době všeobecných úspor ve státní správě výjimečné a podle kritiků nevychází z žádného systémového opatření zřizovatele.

"Zatímco nízké platy knihovníků či muzejníků obsluhující miliony obyvatel nikoho nezajímají, MK zvyšuje platy státnímu orchestru, které by měly být jednou tak velké, než je průměr v resortu... Ukazuje to, že soudržnost sektoru, systémová práce či péče o potřebné je ministerstvu kultury cizí," uvedla ředitelka společnosti ProCulture Marta Smolíková.

Mzdy například odborných a vysokoškolsky vzdělaných pracovníků Národní galerie v Praze či Národního památkového ústavu nedosahují ani 20 000 korun. Filharmonie dostane podle generálního ředitele ČF Davida Marečka peníze na základě splněné reformy, na které podle zadání MK pracovala rok.

Příspěvek se zvýší o desítky miliónů

"Na začátku stál požadavek budoucího šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka na dorovnání platů, které by se přiblížily evropskému standardu. Na druhé straně požadavek ministerstva zreformovat vnitřní fungování filharmonie. Tomu jsme dostáli," uvedl Mareček. Dodal, že srovnávat s ostatními příspěvkovými organizacemi nemůže, protože podrobně nezná jejich situaci.

Česká filharmonie hospodaří s přibližně dvousetmilionovým rozpočtem a od zřizovatele dostává zhruba 76 milionů, po ministerské pomoci by se měl příspěvek vyšplhat na 118 milionů korun.

O zvýšení mzdových limitů žádalo také Národní divadlo v Praze, to na podpis ministra financí ale stále čeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám