Hlavní obsah

Finská detektivka o konci světa

Právo, Ema Stašová

„Konec se blíží. Co na tom záleží, co člověk dělá,“ píše Antti Tuomainen ve svižném krimi románu Léčitel, který situoval do bezútěšného světa uprostřed ekologické katastrofy.

Foto: Kniha Zlín

Antti Tuomainen: Léčitel

Článek

Ve Finsku získala kniha cenu pro nejlepší krimi a v mžiku se dočkala českého překladu. Po slabých detektivkách L. Lehtolainenové a H. Nykänena si tedy konečně můžeme přečíst finský titul, který obstojí i v jiné severské konkurenci fascinujícího Larssona či Adler-Olsena.

Tuomainen krimi žánr výtečně koření prvky apokalyptické sci-fi a vytváří beznadějný svět nedostatku potravin a pitné vody, zatopeného jihu a běženců migrujících na sever, který prozatím zůstává obyvatelný.

Foto: archiv, Právo

Antti Tuomainen

Když se z onoho deprimujícího zemského povrchu ztratí helsinská novinářka Johanna, rozhodne se ji manžel Tapani hledat na vlastní pěst. Johannino zmizení souvisí s jejím článkem o sériovém vrahu Léčitelovi, jenž vraždí boháče odpovědné za ekologické hrůzy. Během zběsilé dvoudenní jízdy po stopách zmizelé však Tapani zjistí, že mu manželka o sobě leccos zatajila.

Tuomainenův styl je nekomplikovaný, trochu jako by psal slohové cvičení. Ovšem příběh milujících se manželů, kteří na zhroucení všech jistot reagují tím, že se k sobě přimknou ještě těsněji, je hluboce dojemný. Kdyby jen Tuomainen v závěru méně pospíchal! Některé záhady vůbec nerozplétá, až se zdá, že z knihy snad vypadla kapitola.

Přesto ale stojí Léčitel za to. Nenabízí totiž jen ucházející detektivní příběh, ale i zajímavý příspěvek k fungování zanikající civilizace, v níž navzdory marastu láska pořád ještě vítězí nad zlem.

Celkové hodnocení: 70 % 

Antti Tuomainen: Léčitel

Kniha Zlín, překlad Vladimír Piskoř

180 stran, 259 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám