Hlavní obsah

Český lev 2003 - Přehled nominací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominacím na Českého lva 2003 dominují Želary Ondřeje Trojana. Snímek, který neúspěšně bojoval o Oscara, má celkem jedenáct nominací. Sedm nominací získala Nuda v Brně a o jednu méně Pupendo. Všechny tři snímky jsou přitom nominovány na film roku a o Českého lva bojují i jejich režiséři a scenáristé. V ČLÁNKU PŘINÁŠÍME PŘEHLED VŠECH NOMINACÍ.

Článek

:. ANKETA: Který film získá Českého lva? Hlasujte v anketě na konci článku.

FILMY PODLE NOMINACÍ Želary 11 Nuda v Brně 7 Pupendo 6 Jedna ruka netleská 3 Mazaný Filip 3 Nevěrné hry 3 Kruté radosti 2 Čert ví proč 1

Želary

Želary jsou nominované na nejlepší a film, přičemž jejich režisér Ondřej Trojan je nominován mezi režiséry. Nominován na Českého lva je i jeho scenárista Petr Jarchovský, který je ve stejné kategorii nominován dokonce dvakrát (podruhé za scénář k filmu Pupendo). Aňa Geislerová a György Cserhalmi jsou navrženi na Českého lva za ztvárnění hlavních rolí, Jaroslava Adamová za podání vedlejší ženské role, kameraman Asen Šopov, střihač Vladimír Barák, architekt Milan Býček za výtvarný počin a skladatel Petr Ostrouchov za hudbu.

Nuda v Brně

Nuda v Brně je nominovaná na nejlepší film, dále se mezi nominovanými objevil její režisér Vladimír Morávek, který je spolu s Janem Budařem nominován i za scénář. Budař má šanci získal Českého lva i za výkon v hlavní roli. Ve stejné kategorii mezi ženami je nominována Kateřina Holánova. Miroslav Donutil má šanci získal lva za podání vedlejší role a  Jiří Brožek za střih.

Pupendo

Také Pupendo je nominováno na nejlepší film a šanci získat křišťálovou sošku lva má jak jeho režisér Jan Hřebejk, tak scenárista Petr Jarchovský . Nominován je tak Bolek Polívka za ztvárnění hlavní role a Vilma Cibulková s Jaroslavem Duškem za podání role vedlejší rolí.

Podrobnosti o nominovaných filmech, režisérech, herečkách a hercích.

Další filmy s nominacemi v některé kategorii

Po třech nominacích získali tři filmy - druhý nejnavštěvovanější  tuzemský snímek loňského roku Ondříčkova Jedna ruka netleská, Marhoulův Mazaný Filip a Nevěrné hry Michaely Pavlátové. 

Herec Ivan Trojan byl navržen na Českého lva za podání vedlejší role v Ondříčkově černé komedii, která dále získala nominace v kategoriích nejlepší hudba (Jan P. Muchow) a nejlepší zvuk.

V hraném debutu vynikající animátory, na Oscara nominované Michaely Pavlátové, zaujala Zuzana Stivínová, která je nominovaná za podání hlavní role. Navrženi na Českého lva jsou ještě jeho kameraman Martin Štrba a zvukař Daniel Němec.

Nominován je také kameraman Marhoulovy parafráze chandlerovek Vladimír Smutný, Milan Kymlička, který k Mazanému Filipovi složil hudbu, a architekt Jan Vlasák ze výtvarný počin.

Dvě nominace získaly Kruté radosti, kde zaujala Anna Šišková ve vedlejší roli a střihač Alois Fišárek.

Výpravná pohádka Čert ví, proč zaujala výtvarnou stránkou, kterou měl na starosti František Lipták.

Anketa

Který film získá Českého lva?
Nuda v Brně
26,8 %
Pupendo
20,5 %
Želary
52,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám