Hlavní obsah

Colours of Ostrava zahájí Mogwai a psycho-tranceoví Infected Mushroom

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníky hudebního festivalu Colours of Ostrava přivítá skotská kapela Mogwai, která patří mezi nejdůležitější post-rockové kapely hudební historie. A vůbec poprvé u nás vystoupí izraelsko-americká psycho-tranceová senzace Infected Mushroom.

Foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava

Mogwai

Článek

Organizátoři dlouho hledali náhradní program místo islandské zpěvačky Björk, která zrušila ze zdravotních důvodů své vystoupení. „Bylo to urputné a těžké hledání v době, kdy již kapely mají naplánované svoje turné. Kromě těchto dvou jsme oslovili mnoho velkých jmen, která ale bohužel nemohla přijet. Jak Mogwai, tak i Infected Mushroom jsou zárukou skvělého a intenzivního koncertního zážitku,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Obě formace zahrají ve čtvrtek 12. července a doplní tak v první den festivalu například Rufuse Wainwrighta či Kronos Quartet s projektem Uniko.

Kultovní skupina Infected Mushroom

Infected Mushhroom se chlubí pověstí kultovní skupiny, průkopníků a vůdčích osobností psycho trance. Do svého erbu si vepsali čtyři slova: powerful, global, dancefloor, destructive.

„Inovativním způsobem na sebe vrství metal, progrock, dubstep, pop, kvílivé arabské melodie, temné syntezátorové riffy, kytary, jiné nástroje a Amitův řvavý vokál,“ charakterizuje Zlata Holušová zvuk kapely, o které po vystoupení na festivale Coachella v magazínu Rolling Stone napsali: „Nemáme z jejich zběsilosti strach, ale jistí si tím nejsme.“

Úspěch sedmi velmi úspěšných alb a hitů Killing Time nebo Smashing the Opponent podtrhuje miliónová sledovanost klipů na YouTube.

Šílená hlasitost Mogwai

Skotská pětice Mogwai obdivovaná legendárním dýdžejem Johnem Peelem je jednou z nejdůležitějších post-rockových kapel historie, která nikdy neztratila víru v šílenou hlasitost. „Budou vám krvácet uši, ale majestátní hudba, jakou dokážou zahrát snad jen oni, vám rány během chvíle zacelí“, napsali o Mogwai, kapele spoléhající převážně na instrumentální, melancholicky zabarvené kompozice meandrující od krásy k chaosu.

„Slova nahrazují emotivně vygradovanou, mistrovsky vynalézavou a dynamickou kytarovou hrou, kdy vřavu těsně před osudovým výbuchem střídá lyricky uvolňující ztišení,“ popisuje Zlata Holušová. Mogwai patří mezi nejlepší koncertní kapely světa, protože naživo dokážou posluchače doslova omráčit. Všech jejich sedm alb se dočkalo velmi dobrých recenzí, včetně posledního loňského Hardcore Will Never Die, But You Will vyšlé na labelu Sub Pop.

Snad proto se Mogwai v roce 2000 stali kurátory prestižního festivalu All Tomorrow's Parties a letos si to zopakovali. Jejich hudbu zná české publikum ze seriálů Sex ve městě nebo Kriminálka Miami.

Foto: Archiv festivalu Colours of Ostrava

Infected Mushroom

Festival Colours of Ostrava proběhne od 12. do 15. července 2012 v ostravském areálu Dolní oblasti Vítkovice a nabídne nejsilnější program v historii festivalu. Mezi headlinery patří Alanis Morissette, Bobby McFerrin, ZAZ, Janelle Monáe, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Kronos Quartet, Rufus Wainwright, Parov Stelar Band a další.

Colours kromě hvězd představí řadu sice „menších“, ale přesto unikátních kapel z celého světa, které nabídnou neopakovatelné hudební zážitky různých žánrů – z Islandu, Finska, Norska, Dánska, Faerských ostrovů, Konga, Mali, Keni, Jihoafrické republiky, Reunionu, Chile, Mexika, Argentiny, Kuby, Slovenska, USA, Kanady, Velké Británie, Francie, Německa, Libanonu, Polska, Izraele, Austrálie či Estonska.

Z českých jsou potvrzeni například: Bonus, Bratři Ebenové, Buty, Charlie Straight, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Fiordmoss, Floex, Iva Bittová & Čikori, Kill the Dandies, Krásné nové stroje, Laura a její tygři, Lenka Dusilová & Baromantika a další.

Více informací najdete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám