Hlavní obsah

K nejočekávanějším v Cannes patřil film Na cestě

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Kdo přišel ve středu ráno do kina později než půl hodiny před zahájením novinářské projekce soutěžního filmu On The Road, měl smůlu: v lepším případě si musel počkat na druhé ze dvou promítání, v horším se nedostal ani tam.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Kirsten Dunstová (vlevo) a Kristen Stewartová představily v Cannes film Na cestě.

Článek

Více než dvouhodinový film je adaptací slavného románu Jacka Kerouaka, symbolu beatnické generace minulého století. Děj se vrací do New Yorku na přelomu čtyřicátých a padesátých let, kdy mladý Sal Paradise potkal okouzlujícího Deana Moriartyho a svobodomyslnou Marylou. Tři mladí lidé se vydali společně na cestu za svobodou, poznáním světa a sebe samotných.

Salles, který měl v Cannes v roce 2004 výborný ohlas na film Motocyklové deníky s Gaelem Garciou Bernalem v roli mladého Che Guevary, chystal On The Road dlouhých osm let.

Herci jako spoluautoři filmu

„Adaptace Kerouakova románu se ukázala být tak složitá, že jsem se rozhodl nejdřív natočit dokument a projel jsem stejnou cestu jako Sal, Dean a Marylou,“ řekl Salles.

O samotném natáčení prozradil:

„Všechny herce jsem považoval za spoluautory filmu. Šli jsme dál než kniha, ale chtěli jsme zůstat věrni jejímu duchu. Točili jsme tedy v permanentní improvizaci.“ Režisér obsadil do hlavních rolí typově velmi přesné a výborné herce: Garrett Hedlund hraje Deana, Sam Riley Sala a Kristen Stewartová Marylou.

„Mám ji moc ráda,“ řekla herečka o své postavě. „Síla její osobnosti a naléhavost toho, co říká, je úžasná. Není rebelka, chce být jen za všech okolností sama sebou. Je nesmírně lidská. Podle mě právě ona vyjadřuje duch knihy nejvíc. Ve chvílích, kdy jsem při práci zapochybovala, jsem měla dojem, že ji doslova cítím vedle sebe.“

Menší roli Deanovy ženy Camilly přijala Kirsten Dunstová, která je ovšem v tuto chvíli z nich nejslavnější, a tudíž byla hlavní hvězdou celé filmové party.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám