Hlavní obsah

Průkopník domů z odpadu Michael Reynolds vystavuje v Praze

Právo, Kateřina Farná

Američan Michael Reynolds, zvaný architekt odpadu, ukázal světu, že bydlet se dá v ledasčem. Třeba v domě z plechovek od piva, sklenic od mléka, kelímků od jogurtu nebo v příbytku se stěnami ze starých pneumatik. Nyní se představuje v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Výstava s titulem Udržitelná samostatnost pro každého je otevřena do 10. června.

Foto: Galerie Jaroslava Fragnera

Stavitel takzvaných zemělodí, jak kreace pokřtila jeho manželka Chris, je zastáncem trvale udržitelného bydlení.

Článek

Stavitel takzvaných zemělodí, jak kreace pokřtila jeho manželka Chris, je zastáncem trvale udržitelného bydlení. Provozní náklady a energetická náročnost domů, které vymyslel, jsou prakticky nulové. Zároveň poskytují potřebné zázemí pro běžný život – disponují vlastním zdrojem energie, vody (filtrovaná a později recyklovaná dešťová voda), tepla a kanalizací. Prototypy jsou maximálně šetrné k přírodě a dají se postavit prakticky kdekoli.

Foto: Archiv Galerie Jiřího Fragnera

Michael Reynolds se stavbou levných obydlí zabývá již čtyřicet let.

Foto: Archiv Galerie Jiřího Fragnera

Trochu jiná koupelna

Reynolds se stavbou levných obydlí zabývá již čtyřicet let. Byť se občas musí potýkat s byrokratickými překážkami, nikdy nepřestal věřit v budoucnost své myšlenky a rozhodl se společně se svým týmem pomáhat na vlastní náklady v oblastech postižených přírodními katastrofami. Své zemělodě naučil stavět obyvatele v hurikánem postiženém Hondurasu, v Mexiku nebo na Haiti.

Foto: Archiv Galerie Jiřího Fragnera

Své zemělodě naučil stavět obyvatele v hurikánem postiženém Hondurasu, v Mexiku nebo na Haiti.

Reynoldsovo dílo možná budou moci spatřit i návštěvníci pražské botanické zahrady, kde se chystá jedna jeho realizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám