Hlavní obsah

Za hudbou středověkých trubadúrů i portugalským fadem

Novinky, sad

Mezinárodní hudební festival Letní slavnosti staré hudby přináší do Prahy od 19. července do 6. srpna španělské baroko, lyriku středověkých trubadúrů, ozvuky portugalského fada, slavné instrumentální koncerty německých mistrů a barokní taneční hudbu z jižní Evropy.

Foto: Smat Communication

Letošní ročník Letních slavností staré hudby zahájí ve Španělském sále Pražského hradu 19. července soubor Forma Antiqva.

Článek

Program se odehrává v lákavých historických místech na Pražském hradě, na Novoměstské radnici, v zámku Troja či klášteře sv. Anežky České. Do Prahy zavítají například portugalské trio Os Músicos do Tejo, uhrančiví bratři Zapicové a Forma Antiqva ze Španělska, špičková polská sopranistka Olga Pasiecznik či francouzsko-česko-slovenská divadelní formace Compagnie Scapinove.

„Pro letošní třináctý ročník festivalu se nám podařilo získat sopranistku světového formátu Olgu Pasiecznikovou, která je uznávanou interpretkou především mozartovských a händelovských operních rolí. Její výkon při slavnostním zakončení festivalu ve Španělském sále, ať už v sólech nebo v duetech s českou pěveckou hvězdou Hanou Blažíkovou, slibuje strhující zážitek. Dalším z interpretačních vrcholů bude jistě účinkování jednoho z nejlepších barokních souborů dneška, Akademie für Alte Musik Berlin. Těleso, které v Praze zahraje poprvé, se blýskne v „klasickém“ repertoáru, zahrnujícím instrumentální koncerty J. S. Bacha a G. Ph. Telemanna,” řekla ředitelka festivalu Markéta Semerádová.

Dramaturgie letošního ročníku s mottem „Metamorphosis“ se soustředí na motiv proměny jako na všudypřítomný, jednotící rys dějin západní hudby. Odkazuje k jeho nesčetným hudebním, literárním i výtvarným zpracováním, ať už ve smyslu přímé inspirace ovidiovskou tématikou v textech vokálních skladeb, nebo ve smyslu formální proměny hudebních žánrů a stylů, jejich vzájemného kontrastu a prolínání.

Letošní ročník Letních slavností staré hudby zahájí ve Španělském sále Pražského hradu 19. července soubor Forma Antiqva. 25. července rozezvučí Rudolfovu galerii na Pražském hradě klasická díla velikánů J. S. Bacha, A. Vivaldiho a G. Ph. Telemanna, a to v podání nejúspěšnějšího barokního orchestru dneška, Akademie für Alte Musik Berlin. V jižanském duchu proběhne také večer věnovaný portugalskému národnímu klenotu zvanému Fado – 30. července v zámku Troja s ansámblem Os Músicos do Tejo v čele se sopranistkou Anou Quintansovou.

Více najdete na www.letnislavnosti.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám