Hlavní obsah

Zemřela královna disko Donna Summer

– Los Angeles

Ve věku 63 let ve čtvrtek zemřela americká popová zpěvačka, "královna disko" Donna Summerová. S odvoláním na zdroje z jejího okolí to napsal server TMZ, podle něhož Summerová podlehla rakovině.

Donna Summer - Hot Stuff

 
Článek

Summerová se proslavila v 70. letech hity, které určovaly tón tehdejší módní vlně disko hudby a které jí vynesly přízvisko královna disko. Její spolupráce s producentem Giorgiem Moroderem spoluutvářela podobu tohoto žánru a měla velký vliv na syntezátorový pop a taneční hudbu. Známé byly především její písničky Last Dance, Hot Stuff a Bad Girls. Její vliv přiznávaly hvězdy jako Madonna, Kylie Minogue a David Bowie.

Narodila se jako LaDonna Andre Gainesová a vyrůstala v Bostonu, kde také zpívala v kostelním sboru. První desku vydala v roce 1971, ale teprve spolupráce s Moroderem jí zajistila v roce 1975 první hit Love to Love You Baby, který nastartoval její kariéru. Byl prvním z jejích 19 písniček, které se dostaly do čela tanečních hitparád. Více jich má jen Madonna.

Nálepka královna disko se jí údajně nelíbila a snažila se o různorodější hudbu. V 80. letech přešla na pop rock a nahrála jeden ze svých největších hitů She Works Hard For The Money.

Během kariéry dostala pět hudebních cen Grammy. V roce 1980 si vzala zpěváka Bruce Sudana, se kterým má dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám