Hlavní obsah

Český lev 2003 - Režiséři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Českého lva jsou nominovaní tři režiséři, kteří natočili tři snímky nominované na film roku - Jan Hřebejk režíroval Pupendo, Ondřej Trojan Želary a Vladimír Morávek Nudu v Brně. Zatímco první má za sebou řadu úspěšných filmů, zbylí dva se prosadili až nyní -divadelní mág Morávek dokonce režijně debutuje. PROFILY REŽISÉRŮ PŘINÁŠÍME V ČLÁNKU.

Článek

:. ANKETA: Který režisér získá Českého lva za svůj film? Hlasujte v anketě na konci článku.

NEJLEPŠÍ REŽIE
Jan HřebejkPupendo (recenze)
Vladimír MorávekNuda v Brně (recenze)
Ondřej TrojanŽelary (recenze)

PROFILY NOMINOVANÝCH

Jan Hřebejk

  • Film: Pupendo

Jan Hřebejk (1966)  je ze všech nominovaných nejzkušenějším, režíroval řadu úspěšných filmů: počínaje debutovými Šakalími léty (1993) přes Pelíšky (1999) až po snímek Musíme si pomáhat, který získal nejen pět Českých lvů, ale byl nominován i na Oscara. Velký úspěch však měl už debutový retromuzikál s písněmi Ivana Hlase, který získal čtyři České lvy. Při jeho natáčení utvořil tým se spolužákem scenáristou Petrem Jarchovským, s nímž pracoval na všech dalších filmech a s nímž nyní pracuje na filmu Horem pádem.

V roce 1992 natočil Jan Hřebejk pro Českou televizi inscenaci podle vlastní adaptace románu Egona Hostovského Dobročinný večírek. Spolu s Janem Malířem režisér Hřebejk v roce 1996 realizoval televizní seriál pro děti Kde padají hvězdy. Režíroval také klipy pro skupiny Žlutý Pes, Ivan Hlas a Hudba Praha i dokumentární portréty Dominika Haška a Vladimíra Mišíka.

V roce 1997 debutoval i jako divadelní režisér. V divadle Pod Palmovkou režíroval Nebezpečné vztahy, po nich přišly Výstřely na Broadwayi a Amadeus.

Vladimír Morávek

  • Film: Nuda v Brně

Nuda v Brně je sice první film Vladimíra Morávka (1965), bruntálský rodák však pro Českou televizi nejen natočil řadu dokumentů, ale především už několik let patří mezi nejvyzdvihovanější tuzemské divadelní režiséry, několikrát byl nominován na Cenu Alfreda Radoka.

Spjat byl s brněnskou Husou na Provázku, největší úspěchy však sbíral s inscenacemi Klicperova divadla v Hradci Královém. Loni zaujal především jeho devítihodinový projekt Čechov Čechům, ve kterém spojil tři hry slavného ruského dramatika. V brněnské Huse, kam se po letech vrátil, pak měly v prosinci a lednu premiéry první dva díly tetralogie Sto roků kobry na motivy románů F. M. Dostojevského. Inscenoval také Romea a Julii v pražském Národním divadle. Režíroval však i rockový muzikál Excalibur. Spolu s hercem Janem Budařem je nominován i za scénář k filmu.

Ondřej Trojan

  • Film: Želary

Ondřej Trojan (1959), který slaví životní úspěch se Želary, se prosadil především jako producent. Spolu s dalšími členy pražského divadla Sklep Tomášem Hanákem a Jiřím Ferem Burdou založil v roce 1991 společnost Total HelpArt, která se zaměřuje na produkci celovečerních filmů. Podepsán je pod snímky Jana Hřebejka  Pupendo, Pelíšky a Musíme si pomáhat.

Pochází z herecké rodiny - herectví se věnuje jeho otec Ladislav i mladší bratr Ivan. Od počátku osmdesátých let pravidelně účinkuje s divadlem Sklep, které ho přivedlo k filmu. V roce 1990 natočil svůj celovečerní debut podle scénáře spolužáků Petra Jarchovského a Jana Hřebejka Pějme píseň dohola, kde svou první filmovou roli dostala Aňa Geislerová.

V roce 1992 natočil pro Českou televizi dvoudílný film Penziónek, který mapuje nejlepší "sklepovské" skeče a písně Divadla Sklep na přelomu 80. a 90. let a také adaptaci "sklepovsko-havlovského" dramatu Mlýny.

Anketa

Který režisér získá Českého lva za svůj film?
Jan Hřebejk
30,4 %
Vladimír Morávek
30,9 %
Ondřej Trojan
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 181 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám