Hlavní obsah

Rumunsko, severští autoři i kouzlo komiksu na veletrhu Svět knihy

Právo, František Cinger

„Jedinečnost letošního knižního veletrhu spočívá nejen v tom, že je čestným hostem Rumunsko a věnujeme se i literatuře dalších zemí kolem Černého moře, ale představí se fenomén komiksu v jeho světové podobě,“ řekla o zaměření 18. ročníku mezinárodního veletrhu Svět knihy jeho ředitelka Dana Kalinová.

Foto: Profimedia.cz

Dánský autor detektivek Jussi Adler-Olsen zaujal knihou Zabijáci.

Článek

Od čtvrtka do neděle se milovníci tištěných i elektronických knih mohou setkat s desítkami tvůrců z 26 zemí a regionů, vyslechnout přednášky i besedy a budou moci získat podpis oblíbeného spisovatele. Početná rumunská delegace, v níž nebude chybět ani Petru Cimpoeşu, autor románu Simion Výtažník (zvítězil v soutěži Magnesia Litera 2006), se chce zaměřit na představení kultury tradiční i zcela moderní. O včerejšku i dnešku literatury černomořské oblasti budou diskutovat i překladatelé Libor Dvořák, Jiří Našinec, Ivana Srbková a další.

Na výstavě Historie rumunského komiksu se představí i světoznámý autor Alexandru Ciubotariu. O tom, jak se daří na našem trhu komiksům z evropské produkce, pohovoří rovněž zástupci nejpilnějších vydavatelů, nakladatelství Albatros a CooBoo.

Japonský komiks a vliv tohoto fenoménu

Zvláštním tématem bude na veletrhu i japonský komiks a vliv tohoto fenoménu na mladé čtenáře. Objeví se i legenda francouzskobelgického komiksu Didier Pasamonik.

Vzrůstající zájem o severskou literaturu respektují čeští nakladatelé nejen produkcí, ale i pozváním autorů. Z Dánska přijede Jussi Adler-Olsen, jehož Zabijáci čtenáře velmi zaujali, ze Švédska Asa Larssonová, které u nás vyšla Temná stezka, z Nizozemska pak Anna Enquistová, jejíž Kontrapunkt získal značný ohlas.

Už tradiční přehled o tvorbě německy mluvících zemí v programu Das Buch doplní návštěva Michaela Kumpfmüllera, autora románu o poslední lásce Franze Kafky Nádhera života.

Své čtenáře si jistě získá Alexandra Salmela, slovenská autorka žijící ve Finsku, v jejímž románu 27 aneb Smrt vás proslaví se hrdinka nechává ovlivnit smrtí Jimiho Hendrixe, Janis Joplinové i Kurta Cobaina. České autory budou na Světu knihy zastupovat Petra Hůlová, Ivan Kraus, Jaroslav Rudiš, Petr Šabach či Kateřina Tučková.

Výběr z autogramiád

Čtvrtek 17. května

15.00 Miloslav Vlk

Pátek 18. května

13.00 Zdeněk Svěrák

14.00 Anna Enquistová

14.00 Alexandra Salmela

14.00 J. A. Linqvist

14.20 Michael Kumpfmüller

15.00 Nedim Gürsel

16.00 Torsten Petersson

Sobota 19. května

12.00 Vladimír Páral, Stanislav Zindulka

12.00 Felix Francis

14.00 Asa Larssonová

16.00 Jussi Adler-Olsen

14.00 Petr Sís

Neděle 20. května

15.00 Petr Nikl

15.30 Jiří Stránský

Bude předána řada uznání včetně Ceny Jiřího Ortena nebo Anticeny Skřipec za špatný překlad. Cenu Jiřího Theinera za propagaci české literatury převezme Ruth Bondyová.

Uznání si zaslouží pořadatelé i za to, že drží stejnou cenu vstupenek jako loni. Ve čtvrtek je vstupné 120 korun, poté po dva dny 100 a v neděli 50 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám