Hlavní obsah

V Cannes začíná nejprestižnější filmový festival

Právo, Věra Míšková

Rok s rokem se sešel a od středy se na příštích deset dní stane hlavním městem filmu opět francouzské přímořské letovisko Cannes. Jeho 65. ročník se chystá na velké hvězdy a na filmaře, kteří představí své novinky a utkají se o Zlatou palmu a další ceny. Rozhodovat o nich bude porota v čele s italským režisérem a hercem Nannim Morettim.

Foto: Reuters

Nanni Moretti

Článek

To ovšem jen v hlavní soutěži, která představí 22 novinek – jak tvůrců, kteří již v Cannes několikrát soutěžili a je velmi obtížné se mezi ně dostat (Ken Loach, David Cronenberg, Jacques Audiard a další), tak nováčků. Cannes se totiž pyšní mimo jiné tím, že objevuje nové talenty – a pokud se osvědčí, mají pak o účast s dalšími filmy do značné míry postaráno.

Festival má ale i řadu dalších sekcí, z nichž za nejprestižnější se považuje Un Certain Regard (Jistý pohled), a mezi nimiž do studentské Cinéfondation byl letos přijat také absolventský film Tambylles posluchače pražské FAMU Michala Hogenauera.

Středa bude patřit režisérovi Wesu Andersonovi a jeho filmu Moonrise Kingdom, retrosnímku z 60. let minulého století, jenž je příběhem dvou milenců, kteří utečou z domova. Film je plný hvězd - Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swintonová, Harvey Keitel a Frances McDormandová – lze tedy předpokládat, že se aspoň někteří z nich projdou po slavném červeném koberci na schodech, které nejsou v tomto případě o nic menší než schody do nebe.

Marion Cottilardová a Nicol Kidmanová

V dalších dnech se pak mohou festivaloví návštěvníci těšit například na Marion Cottilardovou ve filmu De Rouille et d’Os laureáta Velké ceny za Proroka Jacquese Audiarda nebo Nicole Kidmanovou, která hraje společně se Zacem Efronem, Johnem Cusackem a Matthewem McConaugheym v thrilleru The Paperboy.

David Cronenberg, který má Zvláštní cenu poroty z roku 1996 za Crash, letos přiveze Cosmopolis, film o mladém manhattanském miliardáři, kterého hraje miláček vyznavačů upírské ságy Twilight Robert Pattinsson. Rakušan Michael Haneke oceněný Zlatou palmou v roce 2010 za Bílou stuhu, se bude ucházet o ceny s filmem L’Amour, Brit Ken Loach, který už tu vyhrál v roce 2006 snímkem Vítr se zvedá, bude soutěžit s filmem The Angel’s Share.

V adaptaci slavného románu Jacka Kerouaca Na cestě hraje Kirsten Dunstová, Viggo Mortensen, Amy Adamsová a Steve Buscemi a devadesátiletý klasik francouzské kinematografie Alain Resnais přiveze film Vous n’avez encore rien vu, adaptaci divadelní hry s Lambertem Wilsonem, Mathieu Amalricem a Michelem Piccolim.

Reklama

Související témata:

Související články

Bruce Willis a Edward Norton zahájí Cannes

Nový film s Brucem Willisem a Edwardem Nortonem otevře letošní ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Snímek Moonrise Kingdom, který zatím nemá...

Výběr článků

Načítám