Hlavní obsah

Reggae & Dub Artillery v Lucerna Music Baru s Aneboafro

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražská reggae a dub skupina Dub Artillery vydala po několika letech hraní první oficiální album Sweet Machinery. Pokřtí ho společně s bubenicko-taneční skupinou Aneboafro 24. května v Lucerna Music Baru.

Foto: Dub Artillery

Dub Artillery

Článek

"Domluvili jsme si nahrávání ve velmi příjemném studiu v lese u Michala Dittricha, matadora české dubové scény. Jeho dlouhodobé zkušenosti, nadhled, a pohodový přístup nás už při první oťukávací schůzce přesvědčily, že naše volba nemohla být lepší. Termín nahrávání jsme museli několikrát odložit. Od začátku nás provázely nepříliš příznivé okolnosti, různé nehody a nemoci a v jednom případě dokonce ledové kry, které se nahrnuly na příjezdovou cestu ke studiu. Nakonec se však vše v dobré obrátilo a nahrávání začalo. Přizvali jsme si na desku hosty, aby byl náš zvuk rozmanitější – vynikající backing vokalistku Asheemu a dechové nástroje," popsali Dub Artillery zrod nahrávky.

Kapela Dub Artillery vznikla v roce 2006 po rozpadu podobně orientované amatérské sestavy Jahzmuzik, z níž přešla část členů. Hrají relativně tradiční reggae a dub, obohacený o "kosmické" zvuky temnějšího charakteru. Zpěvačka však těžší zvuk kapely vyvažuje a přináší křehčí melodický prvek.

"Na většinu koncertů letní sezóny chystáme o něco bohatší zvuk, než na jaký jsou naši fanoušci zvyklí. Budeme koncertovat s dechovou sekcí a nadaným kytaristou Standou Urbánkem (Lion Taxi Service, Confessions), aby od nás návštěvníci festivalů neslyšeli každý rok totéž," slibuje skupina.

Foto: Aneboafro

Aneboafro

Současně vystoupí Aneboafro, soubor pěti bubeníků hrající tradiční rytmy ze Západní Afriky (Mali, Guinea, Senegal).

Jako hosté s nimi přijedou 3 skvělé afro-tanečnice patřící ke špičce v ČR: Aya Řezaninová, Petra Drážďanská a Akasha Markelová (Tiditade).

"Naším cílem je prezentovat africkou hudbu v mnoha odstínech. Podstatnou část tvoří divoká bubenická smršť, jež doprovází naše tanečnice při afrických tancích. Dívky svými pohyby komunikují s bubeníky i diváky, a snaží se je rozpálit a odvázat stejně jako v Africe. Snažíme se ale ukázat i jemnější tvář afrických rytmů, a proto hrajeme i veselé, "hravé" pasáže na zvonečky, krin, woodblocks a jiné melodické perkuse. Zpíváme také mnoho afrických písní, některé za doprovodu akustické kytary. Nedávno jsme objevili i zajímavou fúzi Afriky a reggae, takže zahrajeme i něco od Boba Marleyho," říkají Aneboafro.

Reklama

Výběr článků

Načítám