Hlavní obsah

Novinka Rufuse Wainwrighta něžně ukolébá

Novinky, Stanislav Dvořák

Novou desku kanadsko-amerického zpěváka Rufuse Wainwrighta Out of the Game by mohli předepisovat jako terapii pro zuřivé řidiče. Po takovém popovém pohlazení v autě by snad i ten největší nervák přestal hrozit pěstičkou a agresivně předjíždět.

Foto: Universal Music

Rufus Wainwright: Out of the Game

Článek

Extravagantní Rufus se objevil na scéně v roce 1998 a kritika debut přijala nadšeně, například magazín Rolling Stone jej označil za objev roku. Od té doby nahrál šest dalších alb a kromě toho se věnuje také divadlu a filmu a složil operu Prima Donna. Známé jsou i jeho filmové soundtracky, zejména Zkrocená hora, Shrek, Moulin Rouge! nebo Zoolander.

Novinka Out of the Game přináší velkou porci propracovaného ornamentálního popu s příběhy, které vypráví schopný zpěvák poutavým hlasem plným melancholie. Wainwright je z rodu operně-popových pěvců typu Eltona Johna či Freddieho Mercuryho, vyznívá ale klidněji než jeho starší kolegové, až na hranici sinatrovské uvolněnosti.

Možná z desky pocítíte smíření se světem a příjemně nostalgické mrazení jako u balad Billyho Joela, kterému se blíží spíše náladou skladeb, nikoliv hlasem. Wainwright jde mnohem více do výšek a zní mu pěkně, i když Mercury to zkrátka nikdy nebude. Jeho hlas se zasněně a trochu líně vznáší nad pestrobarevným pozadím se spoustou dalších vokálů, různých druhů kláves a dechů. Půjčuje si ledacos od Queen a od Eltona, skládá to však dohromady relativně nově a vzhledem k tomu, že celý současný pop je zoufale neoriginální, tak i to málo působí zajímavě.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám