Hlavní obsah

Na největším turné Alexandrovců v Česku zazpívá Basiková a Chodúr

Ruský soubor Alexandrovci si na největší turné po České a Slovenské republice pozvali hosty Báru Basikovou a Martina Chodúra. První koncert se koná 12. května ve velké sportovní hale na pražském Výstavišti. Alexandrovci se představí celkem na 17 koncertech ve 13 městech, poté bude jejich cesta pokračovat na Slovensko, kde mají v plánu dalších 11 vystoupení. Za pořadatele o tom informoval Pavel Košatka.

Článek

Bára Basiková bude hostem na všech koncertech v České republice a na první části turné ve Slovenské republice. "Je to naprosto originální těleso a spojení s nimi bude pro mě nová a zajímavá zkušenost," uvedla Basiková.

K populární zpěvačce se v Českých Budějovicích, Ostravě, Brně a Bratislavě připojí Martin Chodúr, vítěz prvního ročníku Česko Slovenské Superstar. "Těším se, protože se spojí má autorská práce i světový repertoár. Pro turné například nacvičuji světové hity My Way, kterou zpíval Frank Sinatra nebo Elvis Presley, a Hallelujah, baladickou skladbu Leonarda Cohena," sdělil Chodúr.

V minulosti s Alexandrovci jako hosté z tuzemských umělců vystupovali například Karel Gott, Lucie Bílá, Petr Kolář, Petra Janů nebo Aleš Brichta. Letos v únoru si s nimi zahrál houslový virtuos Pavel Šporcl, který předvedl svůj um jako host na koncertu Alexandrovců k svátku obránců vlasti.

Legendární Alexandrovci se veřejnosti poprvé představili 12. října 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě. Soubor založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, který stál v jeho čele až do své smrti v roce 1946. Od té doby nese proslulý soubor jeho jméno. Dnes má 200 zaměstnanců, z toho přibližně 140 umělců, skládá se z orchestru, pěveckého a tanečního sboru.

Jejich repertoár netvoří pouze ruské národní písně, ale zasahuje do hudebních žánrů od klasiky přes jazz po rock. Více informací k turné se nachází zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám