Hlavní obsah

United Islands vezou Praze Afro-kelty, v Plzni mají sesterský festival

Novinky, Stanislav Dvořák

Afro Celt Sound System, world music skupina, jež patří mezi oblíbence slavného Roberta Planta, přijede 9. května jako předzvěst festivalu United Islands do pražského Lucerna Music Baru.

Foto: afroceltsoundsystem.net

Afro Celt Sound System

Článek

Afro Celt Sound System založil před patnácti lety producent a kytarista Simon Emmerson. Jejich taneční hudba smísila keltské a africké vlivy a ve studiu Real World Petera Gabriela tak vedle sebe poprvé zazněly keltské dudy, buben bodhran, banjo, akordeon či buzuki, africká loutna kora a "mluvící" buben ve spolupráci s elektronikou.

Jádro kapely tvoří Simon Emmerson, James McNally, Iarla O’Lionaird a Martin Russell, ale jako hosté na albech zářily vždy hvězdy první velikosti (Gabriel Gabriell, Sinéad O Connor či Robert Plant).

United Islands je velký pražský festival, který tradičně nevybírá žádné vstupné, a přesto zve kvalitní zahraniční skupiny. Proběhne na Střeleckém, Slovanském a Dětském ostrově, na Kampě a Janáčkově nábřeží 21. až 23. června. Jednou z hvězd má být taneční sestava Kraak and Smaak, celkově má přijet až 100 kapel. Navíc proběhne po celý rok 20 klubových koncertů.

V Plzni se rodí další "United Islands"

Regionální verzi "Islands" připomíná plzeňský festival Živá ulice - Plzeňská setkání, který se koná od 23. června do 9. září v západočeské metropoli.

"Multižánrový festival Živá ulice, který do Plzně přináší krom současné hudby i pouliční divadlo, happeningy a workshopy spolupracuje na dramaturgii s pražským festivalem United Islands a právě jeho dramaturgové minulý týden dospěli k prvním headlinerům Živé ulice," sdělil tiskový mluvčí Adam Ondráček.

Mezi potvrzené interprety patří Toxique, The Prostitutes, Čankišou, Republic of Two, Please The Trees, The Colorblinds, Gulo Čar, BTnJ, Bitumen Beat, Luboš Andršt s jeho Blues Bandem, Znouzecnost, Tleskač, Rubiano a My Music. Ze zahraničí přijedou Baron Bane ze Švédska a Canja Rave z Brazílie.

"Věříme, že hlavní blok, ale i další hudební akce v rámci Živé ulice se prosadí jako svébytný hudební festival, který se zařadí na mapu největších hudebních akcí v ČR. Letos v hlavním bloku v druhém srpnovém týdnu počítáme jak s tím, že oslovíme stejně jako na našich dalších akcích publikum více generací. Dokonce jsme zakomponovali do programu speciální myšlenku, které říkáme 'otec a syn'. V jeden den se tak na podiu potkají Jan Burian a jeho syn Jiří s kapelou Republic of Two nebo např. Michal Pavlíček a jeho syn s kapelou U-prag," prozrazuje David Gaydečka z United Islands.

Další podrobnosti se brzy dozvíte na stránkách obou festivalů: www.unitedislands.cz a www.zivaulice.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám