Hlavní obsah

Tahákem veletrhu Svět knihy budou Rumunsko i komiks

Právo, František Cinger

Rumunsko jako hlavní host a komiks coby důležité téma jsou lákadlem 18. ročníku mezinárodního veletrhu Svět knihy, který se uskuteční ve dnech 17. až 20. května na Výstavišti v Praze. Novinářům to ve čtvrtek sdělila Dana Kalinová, ředitelka akce.

Článek

„Byli bychom rádi, kdyby si návštěvníci udělali představu o rozmanité, kosmopolitní i tradiční rumunské kultuře,“ řekl Mircea Dan Duţă, ředitel Rumunského kulturního institutu v Praze. Snahou delegace je podle něho ukázat kontrast mezi moderností a tradicí.

Proslulý tvůrce komiksu Alexandru Ciubotariu, který přijede v početné delegaci tvůrců, představí další důležitý program veletrhu, sice komiks. V Praze bude i Petru Cimpoeşu, autor románu Simion Výtažník, který zvítězil v soutěži Magnesia Litera 2006. Jeho překladatel Jiří Našinec bude rovněž jedním z účastníků programu připomínajícího 130 let od zavedení studia rumunštiny na Univerzitě Karlově. Další důležité téma bude literatura černomořské oblasti.

Veletrhu se účastní rekordních 394 vystavovatelů. Návštěvníci si budou moci vybrat z nabídky 26 zemí a regionů, přijede více než sedmdesát zahraničních tvůrců.

Představí se legenda francouzského komiksu Didier Pasamonik, dánský detektivkář Jussi Adler-Olsen, Felix Francis z Velké Británie, Asa Larssonová ze Švédska, finský prozaik Markus Nummi, indický spisovatel a překladatel Pankadž Thákur nebo ruská prozaička Ljudmila Ulická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám