Hlavní obsah

Nové knihy: Hájíček, Šabach, Kocábová, Parkánová-Whitton, Kehlmann i Sidebottom

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídku nových knih zahajuje bohatá žeň českých autorů. Román Jiřího Hájíčka, prózy Petra Šabacha i Natálie Kocábové, příběhy česko-britské autorky Hany Parkánové-Whitton i povídkový debut Alžběty Bublanové. Dále současný román Němce Daniela Kehlmanna, „ženský“ příběh Britky Freyi Northové a historický román amerického profesora antiky Harryho Sidebottoma. Nádavkem příběh Martiny Drijverové o dítěti s Downovým syndromem i komiks dvojice Brian Michael Bendis, Alex Maleev.

Článek

Jiří Hájíček:

Rybí krev

Nové knihy

Po patnácti letech strávených v cizině se Hana v roce 2008 vrací do polozatopené vesničky na břehu Vltavy, kde vyrůstala, chtěla se vdát a být učitelkou ve zdejší jednotřídce. Ale všechno je jinak — na vylidněné návsi stojí sama. Má však odvahu podívat se zpět, je plná odhodlání ptát se sama sebe i lidí, kteří pro ni kdysi mnoho znamenali. Člověk po čtyřicítce si chce udělat pořádek sám v sobě, uzavřít konečně staré záležitosti a bolesti, říká si Hana, když se po dlouhých letech setkává s otcem, bratrem a kamarádkami z dětství.

Host, 360 stran, 329 Kč

Petr Šabach:

Máslem dolů

Nové knihy

Příběh šedesátníka Arnošta a jeho přítele malíře Evžena, který po září 2001 kromě pohotovosti vůči světovým teroristům usiluje vynalézt talířek, na kterém by se rohlík s gothajským salámem nekácel. Arnošt prožívá „slasti“ pozdního středního věku. Dvacet let rozvedený milovník knih a vnuka Míši se znovu setkává s bývalou ženou Marcelou i se pokouší ochránit dceru Julii. A nad tím vším se klene nejistota po návštěvě lékařky. Co mu asi řekne?

Paseka, 192 stran, 219 Kč

Natálie Kocábová:

Jmenuji se Veronika Peková

Nové knihy

Hlavní postava, sedmnáctiletá Veronika, dostane po své smrti příležitost vrátit se do života a něco změnit. Neví, že její dědeček, který je hlavním důvodem návratu, si v reklamní akci zakoupil dva hroby, aby k nim měl pohřeb zdarma. A také neví, že mrtvý muž, na jehož pitvě se byla podívat v den své smrti, je dědečkův soused, kněz, který se patologicky děsí vlastní smrti. Po svém návratu zjistí, že za života přehlížela některé lidi i věci, které si zasloužily její pozornost.

XYZ, 288 stran, 249 Kč

Hana Parkánová-Whitton:

Moje anglická babička

Nové knihy

V novém, autobiograficky laděném příběhu líčí česko-britská autorka další osudy Češky, která se odstěhovala za manželem do malé anglické vísky. Nyní stojí před nelehkým rozhodnutím – odešla sice za hlasem svého srdce, ale v Praze zanechala milovanou babičku Marii, jediného dosud žijícího člena své rodiny. Postrádá ji natolik, že jí s manželem navrhnou, aby se k nim přestěhovala natrvalo. Mají sice zpočátku obavy, jak se babička ve věku již značně pokročilém sžije s realitou anglického venkova, ale babička záhy překvapí nejen je, ale i tradic dbalé sousedy.

Mladá fronta, 280 stran, 249 Kč

Alžběta Bublanová:

Čtyři stěny

Nové knihy

Souboru povídek autorky oceněné Akademií literatury české dominují obrazy obyčejných osudů ve všedních situacích, které tak často odhalují marnost, bezvýchodnost i úzkost z budoucnosti. Postavy své banální rutiny provázejí dialogy plnými intrik, zástěrek i manipulací, komentáři, jimiž klamou sebe i své blízké. Zdá se jim, že jen tak mohou v tomto světě obstát.

Dauphin, 144 stran, 168 Kč

Daniel Kehlmann:

Já a Kaminski

Nové knihy

Sebastian Zöllner se po studiu kunsthistorie živí jako příležitostný novinář. Jednoho dne mu ale svitne: napíše monografii o starém malíři Kaminskim, který se stal světoznámým díky tomu, že maluje slepý. Zöllner se za ním vydává do hor. Musí si pospíšit, protože by měl rukopis brzy odevzdat, rozhodně dřív, než Kaminski zemře. Jenže umělec je přes svůj věk a slepotu velmi vitální a neustále obklopen lidmi, kteří brání novináři v práci. Zöllner Kaminskiho unese za jeho první láskou. Naplánoval si totiž, že jejich setkání má být zlatým hřebem chystané monografie. Kaminski je ovšem mnohem urputnější soupeř, než se na první pohled zdá.

Mladá fronta, přeložil Tomáš Dimter, 160 stran, 229 Kč

Freya Northová:

Nová šance

Nové knihy

Vitin krámek by nejpíš lépe prosperoval, kdyby se víc věnovala obchodu a ne dennodenímu snění. Ale Vita už jiná nebude, i když nad ní vládne pevnou rukou spolumajitel krámku a její bývalý životní partner Tim. Zato Oliver je pravý muž spjatý s přírodou, má rád stromy a jeho koníček se mu stal povoláním. V klidu zvládá svou firmu i dospívajícího syna. Je to upřímný člověk, ale jeho milostný život je zahalen tajemstvím. Životní cesty Olivera a Vity se jednoho dne střetnou pod velkou hrušní. 0ba dostanou druhou šanci. Dokážou ji využít?

BB art, přeložila Šárka Kubánková, 320 stran, 249 Kč

Harry Sidebottom:

Římský válečník: Král králů

Nové knihy

Píše se rok 256 n. l. a Římská říše je ohrožena nejen vnějším nepřítelem, ale také zevnitř. Balista, slavný generál, jemuž se podařilo uprchnout z hořícího Areté, se vrací k císařskému dvoru, kterým zmítají intriky a náboženský fanatismus. Zjišťuje, že mnohým není jeho návrat po vůli a že by ho mnohem raději viděli mrtvého než živého. Klid a bezpečí mu nedokáže zajistit ani jeho odvaha a věrnost Římu. Největší nebezpečí však čeká na východní hranici říše, kde perský král králů vyslal do pole obrovskou armádu.

BB art, přeložil Petr Kovács, 376 stran, 249 Kč

Martina Drijverová:

Domov pro Marťany

Nové knihy

Desetiletá Michala se s rodinou přestěhovala do nového města a má obavy, jak ji přijme nová třída, jestli si najde kamarádku. A hlavně jak se bude v novém prostředí dařit bráškovi Martinovi, který je trochu jiný? Netuctový příběh, který se zabývá soužitím rodiny s dítětem s Downovým syndromem. Michala se za něj střídavě stydí a také ho chrání. Příběh o tom, jak je těžké se odlišovat. Snad se Michale podaří všechno vyřešit, aby se nový domov stal tím nejhezčím místem na světě.

Albatros, ilustrovala Eva Mastníková, 136 stran, 189 Kč

Brian Michael Bendis, Alex Maleev:

Daredevil: Muž beze strachu 3

Nové knihy

V letech 1979 až 1983 předváděl Frank Miller na stránkách Daredevila hotová kouzla, zcela tohoto komiksového hrdinu předefinoval a zanechal po sobě odkaz, který neměl nikdo šanci překonat. A potom přišel Brian Michael Bendis, který byl ve světě mainstreamového komiksu drzým nováčkem. Vnesl však do Daredevilových dobrodružství nádech pulp fiction. Ve třetím pokračování Alexandera Bonta nedávno propustili z vězení a on touží po jediném – získat zpět svůj trůn. A protože je Kingpin po smrti a Bonta pohání neukojitelná touha pomstít se Daredevilovi, klidně by ho mohl získat.

BB art, přeložil Tomáš Jeník, 264 stran, 690 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám