Hlavní obsah

Oscarový plakát ve stylu pop-artu

PRAHA

Každoročně nejsledovanější svátek filmu představovaný předáváním výročních cen americké Akademie filmových umění a věd je doprovázen řadou atributů, které této akci dodávají lesk. Jedním z nich je i pamětní plakát. Ten letošní ve stylu pop-artu vytvořil Burton Morris.

Článek

Letošní plakát je jedním z nejbarevnějších a nejnetradičnějších v dosavadní historii Oscarů. "Tento plakát je jiný než všechny ostatní," řekl výkonný ředitel Akademie filmových umění a věd (AMPAS) Bruce Davis. "Je mladistvý a zábavný. Obsahuje všechno to vzrušení kolem předávání cen Akademie," dodal.

A jak vznik plakátu, jehož hlavními postavami jsou fotograf a soška Oscara, popisuje sám autor, kterého inspirují mimo jiné Beethovenovy symfonie, komiksy s Batmanem, Bondovky, jeho žena Julie a dvě kočky Hamlet a Daisy. "Když myslím na předávání cen Akademie, představím si červený koberec, náruživou pozornost médií a samozřejmě sošku Oscara," říká Morris. "Chtěl jsem všechny tyto prvky spojit."

Přehled plakátů posledních pěti let
76. ročník 2004Burton Morrisnáhled
75. ročník 2003Alex Swartnáhled
74. ročník 2002Alex Rossnáhled
73. ročník 2001Alex Swartnáhled
72. ročník 2000Arnold Schwartzmannáhled
:. ANKETA
Který z plakátů se vám nejvíce líbí? Hlasujte v anketě na konci článku.

Morris se v polovině devadesátých let minulého století podílel na seriálu televize NBC Přátelé. Jeho kresby se šest let objevovaly na obrazovkách miliónů amerických domácností. Loni ho americký olympijský výbor vybral jako oficiálního výtvarníka národní výpravy na letní hry v Aténách.

Anketa

Který z plakátů se vám nejvíce líbí?
76. ročník
28,6 %
75. ročník
24,7 %
74. ročník
16,5 %
73. ročník
17,8 %
72. ročník
12,4 %
Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

OSCAR 2003: Oscarové Novinky

76. výroční ceny americké Akademie filmových umění a věd je minulostí. Letos měla Česká republika v oscarovém klání dva zástupce - snímek Ondřeje Trojana...

Výběr článků

Načítám