Hlavní obsah

Cen Grammy bude méně, nepomohla ani žaloba hudebníků

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé hudebních cen Grammy loni zmenšili počet kategorií, za které je možné jejich slavný gramofónek obdržet. Hudebníci se chtěli bránit dokonce u soudu, ale nevyšlo jim to. Newyorský soudce jejich žalobu odmítl, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Prezident hudební akademie Neil Portnow odmítá, že by rušili jen kategorie mimo střední proud.

Článek

Čtyři hudebníci latinoamerického původu podali žalobu kvůli zrušení kategorie Latin jazz album. Celkem bylo v roce 2011 zrušeno několik desítek kategorií.

Jazzman Bobby Sanabria prohlásil, že to bude mít neblahý dopad na muzikanty. Nebude-li existovat samostatná kategorie latinoamerického jazzu, budou muset soutěžit s více konkurenty a šance na cenu se tak snižuje.

Neil Portnow, prezident akademie, která uděluje Grammy, je se soudem spokojen a dodal, že Sanabria mluví jen za malou část členů akademie a většina nemá se změnami žádný problém. Sanabria se však nevzdává: „Je to zklamání, ale čekal jsem, že to bude dlouhý boj,“ uvedl.

Nejde jen o jazz

V kauze nejde jen o latinoamerický jazz, výrazné osekání cen uškodí veškeré nemainstreamové hudbě. Proto proti tomu loni vystoupili slavní umělci jako Carlos Santana, Herbie Hancock nebo Paul Simon.

Široká veřejnost se většinou kvůli povrchnímu zpravodajství dozví jen o rocku a popu, jen menší část médií zveřejní i další kategorie. Když teď byly ceny v žánrech jako Contemporary blues, Native American, Hawaiian a Latin jazz zrušeny, zase se zmenšila šance, že se veřejnost dozví o novinkách v nekomerční hudbě.

"Organizátoři Grammy prokázali medvědí službu mnoha talentovaným muzikantům, když spojili dříve samostatné kategorie do velkých zmatených kategorií," napsal loni v květnu Paul Simon.

Carlos Santana uvedl, že zejména odstranění kategorie Latin Jazz a mnoha dalších "etnických" skupin znamená velké poškození brilantních muzikantů: "Důrazně protestujeme a žádáme, abyste reprezentovali všechny barvy hudební duhy a dali místo etnické hudbě."

Neil Portnow ale upřesnil, že byly rušeny také mainstreamové kategorie, nikoliv jen "etnické".

Reklama

Výběr článků

Načítám