Hlavní obsah

Rakousko půjčí Mexiku čelenku Montezumy

Právo, aa

Aniž by to tušili, obdivují návštěvníci Mexického antropologického muzea jen repliku. Originál obří čelenky z per vzácného ptáka quetzala, kterou aztécký vládce Montezuma poslal španělskému králi, je totiž v etnografickém muzeu ve Vídni.

Foto: ČTK/AP

Málokdo ví, že Montezumova čelenka v mexickém antropologickém muzeu je kopií.

Článek

Teď se to může změnit a národní památka se vrátí tam, kam patří, věří Mexičané. Tamní senát totiž schválil zákonnou úpravu, která umožňuje dlouhodobou zápůjčku předkolumbovských pokladů do zahraničí. Dosud totiž tyto předměty ze zákona nesměly opustit mexické území, jakmile se tam jednou ocitly.

Na základě nové úpravy tak nic nebrání v cestě již dojednané cestě originálu čelenky z Vídně do Ciudad de México. Až ve vitríně nahradí kopii, přibude jen cedulka Zapůjčeno Rakouskem. Čas od času se však vrátí do Vídně, aby o jejím vlastnictví nebylo pochyb.

Čelenku, složenou ze čtyř stovek půlmetrových zelených per quetzala, doplněných modrým, hnědým a růžovým peřím dalších papoušků, zasazených ve zlaté helmě zdobené drahokamy, poslal Montezuma prostřednictvím Hernána Cortéze králi Carlosovi I. jen proto, aby získal čas na přípravu boje proti conquistadorům. Čelenka putovala do Německa, kde tehdy Carlos u svých příbuzných Habsburků pobýval, a pak se objevila po několika staletích v Rakousku.

Nyní je špičkovým exponátem etnografického muzea ve Vídni.

Odeslání čelenky, oceňované na 50 miliónů dolarů i přes nevyhnutelná poškození vlivem času, už brzdí jen technický problém. Křehká ozdoba totiž měří 120 krát 156 centimetrů a logistici a restaurátoři se přou, jak ji co nejlépe zabezpečit. Za Montezumových dob se stěhovala jedině v rukou, pěšky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám