Hlavní obsah

Redford zkritizoval komerční vkus britského premiéra

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec Robert Redford se podivil názorům britského premiéra Davida Camerona, který poradil tamějším filmařům, aby se zaměřili na mainstreamové filmy.

Článek

Redford navštívil Londýn, aby propagoval nezávislé filmy v rámci festivalu Sundance London, což je sesterská akce známého amerického festivalu Sundance.

"Možná proto vězí (Cameron) v problémech... myslím, že tohle je hodně omezené vidění a neoslovuje to širokou kategorii filmařů a umělců v oboru," prohlásil pětasedmdesátiletý Redford na úvod čtyřdenní filmové přehlídky.

Na programu je 22 nezávislých amerických filmů, včetně dokumentů, celovečerních filmů i "kraťasů".

"Sundance začal jako cestička pro nové umělce, jejichž hlasy by jinak neměly šanci být slyšet. Festival vyrostl do takové míry, že jsme se chtěli pousnout na mezinárodní úroveň," dodal legendární herec.

Současně ale odmítá, že by jeho záměrem bylo úplně eliminovat mainstreamový film. Má však pochybnosti o směru, kterým se vydal, kdy technologie jako 3D zastiňují poctivé filmařské řemeslo.

Nejsem fanoušek 3D

"Nejsem nijak zvlášť velký fanoušek 3D. Myslím, že technologie už zachází moc daleko. Ale zase to přirozeně opadne. Diváci nakonec rozhodnou."

V tom už Redfordovi realita dává za pravdu. Statistiky skutečně ukazují, že diváci jsou přejedeni 3D trháky a nechtějí platit dražší lístky kvůli novým technologiím.

Přesný opak říká režisér Martin Scorsese, jenž je nadšen možnostmi 3D. Nedávno se nechal slyšet, že by své slavné filmy určitě natočil ve 3D, kdyby to v době jeho mládí bylo možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám