Hlavní obsah

Filmové premiéry: Avengers, Lov lososů v Jemenu, Věra 68 a Trainspotting

Právo, Věra Míšková

Tento týden má premiéru adaptace populární série marvelovských komiksů Avengers. Půvabnou britskou komedii Lov lososů v Jemenu natočil Lasse Halström, tvůrce filmů jako Čokoláda, Pravidla moštárny nebo Ostrovní zprávy. Celovečerní dokument Věra 68 natočila Olga Sommerová o Věře Čáslavské, která má dnes 70. narozeniny. V rámci Projektu 100 se na filmová plátna vrací hrdina kultovního románu Irvina Welshe Trainspotting i jeho stejně úspěšné filmové adaptace.

Upoutávka na film The Avengers (v kinech od 03.05.2012)

 
Článek

Avengers

Foto: Falcon

Filmové premiéry

Na populární knižní sérii marvelovských komiksů Avengers, která byla poprvé vydána v roce 1963, je založen dobrodružný film s hvězdným obsazením i hvězdnými postavami.

Když zákeřný nepřítel začal ohrožovat zemi, ředitel mezinárodní mírové agentury Nick Fury se rozhodl posbírat po celém světě tým, který by se mu postavil.  Ta parta je opravdu skvělá – Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye a Black Widow: Avengers…

USA 2012, akční, dobrodružný, 137 min., režie: Josh Whedon, hrají: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johanssonová a další.

Lov lososů v Jemenu

Foto: Falcon

Filmové premiéry

Nový film režiséra Lasse Halströma (Čokoláda, Pravidla moštárny, Ostrovní zprávy) je okouzlující příběh o muškaření a politickém kolotoči, o nečekaném hrdinství a lásce a pokusu dokázat, že všechno jde, když se chce. Dr. Alfred Jones má sice mnoho důvodů ke spokojenosti, ale přesto ho sužuje pocit, že mu něco chybí. Nečekaně je požádán, aby se zapojil do bláznivého projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu.

Upoutávka na film Lov lososů v Jemenu (v kinech od 03.05.2012)

Fred myšlenku zavrhne jako naprosto nesmyslnou. Projekt však upoutá pozornost několika zasloužilých britských politiků. Napadne je totiž, že by se tak dala odvést pozornost médií od nepříjemností, ke kterým na Středním východě došlo...

Lov lososů v Jemenu, VB 2012, komedie/drama/romantický, režie: Lasse Halström, hrají: Ewan McGregor, Emily Bluntová, Amr Waked

Věra 68

Foto: Cinemart

Filmové premiéry

ČR 2012, dokument, 90 min.

Celovečerní dokument o nejslavnější české gymnastce Věře Čáslavské natočila režisérka Olga Sommerová k jejím dnešním sedmdesátým narozeninám. Čáslavská získala celkem sto čtyřicet medailí, z toho sedm zlatých a čtyři stříbrné olympijské. Přes čtyřicet let již drží mezi gymnasty rekord v absolutním počtu individuálních zlatých olympijských medailí. V letech 1964 až 1968 nebyla na velkém závodu ve víceboji poražena.

Upoutávka na film Věra 68 (v kinech od 03.05.2012)

Po strhujícím vítezství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a stala se zároveň druhou - po Jacqueline Kennedyové - nejpopulárnější ženou planety. její život však zdaleka nebyl jen procházka po samých vítězstvích...

Věra 68, ČR 2012, dokument, 90 min., režie: Olga Sommerová, účinkují: Věra Čáslavská, Václav Havel, John Bok, Radka Čáslavská, Jan Potměšil, dana Zátopková a další.

Trainspotting

Foto: AČFK

Filmové premiéry

Mark Renton je vlastní volbou feťák a heroinu holduje i skupina jeho „přátel“: Spud, Sick Boy, Tommy a sociopat Begbie. Ať už je jejich revolta proti hodnotám měšťácké společnosti jakkoli podivná a sebedestruktivní, užívají si ji naplno, aniž by si uvědomovali její nevyhnutelné konce. Drogová scéna Edinburghu 80. let, stiženého ekonomickou krizí, se do druhého celovečerního filmu Dannyho Boylea (Pláž, Milionář z chatrče) promítla s autentickou syrovostí, vyváženou černým humorem.

Trainspotting, VB 1996, 94 min., režie: Danny Boyle, hrají: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám