Hlavní obsah

Do Cannes jede česká animovaná Tramvaj

Novinky, Stanislav Dvořák

Animovaný snímek Tramvaj, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, bude uveden na festivale Cannes v rámci sekce Quinzaine des réalisateurs. Jeho režisérka Michaela Pavlátová se tak stává druhým českým zástupcem v oficiálním programu.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Režisérka Tramvaje Michaela Pavlátová

Článek

Pavlátová je známa jako režisérka animovaných i hraných filmů a také dokumentů. Najdeme mezi nimi například tituly Děti noci, Karneval zvířat, Nevěrné hry, Dvakrát nebo Repete. Už v osmdesátých letech se objevila v Pražské pětce a jako herečka zanechala nesmazatelnou stopu v legendárních Knoflíkářích.

Českou tvorbu v Cannes zastupuje také film Tambylles Michala Hogenauera, jenž byl zařazen do studentské sekce Cinéfondation. A chystají se i další aktivity.

"České filmové centrum je oficiálním zástupcem české kinematografie na filmovém trhu. V pavilonu zastupujícím českou kinematografii pokračuje v obnovené tradici prezentace českého filmu mezi významnými světovými kinematografiemi a poskytuje vedle informací o současných novinkách v oblasti českého filmu či o infrastruktuře českého filmového průmyslu také informace o zkušenostech a možnostech, jak v oblasti mezinárodních koprodukcí, tak i v oblasti servisu pro zahraniční filmové štáby," sdělila Uljana Donátová.

Přijede Pitt i Willis

Porotě v Cannes letos předsedá italský režisér Nanni Moretti, který si z pražského Febiofestu nedávno odvezl cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Do hlavní soutěže 65. ročníku filmového festivalu v Cannes byly zařazeny snímky režisérů, jako jsou David Cronenberg, Michael Haneke nebo Alain Resnais. Cronenberg soutěží se snímkem Cosmopolis, Haneke natočil drama Amour (Láska). O Zlatou palmu usiluje také aké Brit Ken Loach a Rumun Cristian Mungiu.

Na festival, který se koná 16. - 27. května, má přijet i řada hollywoodských celebrit - Nicole Kidmanová, Brad Pitt či Bruce Willis.

Reklama

Výběr článků

Načítám