Hlavní obsah

Nová alba: Václav Neckář se vrací, Norah Jones jako tradiční jistota

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Václav Neckář se vrací. Obklopen mladými autory vydal u Supraphonu nahrávku Dobrý časy, jejíž název jakoby jasně popisoval to, co po úspěchu písničky Půlnoční jako zpěvák prožívá. K tomuto albu se tento týden přidaly i zajímavé nahrávky Norah Jones, Feeder, Model Bazaar a dalších.

Článek

Václav Neckář: Dobrý časy

Foto: Supraphon

Nová alba

Nové album Václava Neckáře je vlastně pěkné. Toto lakonické konstatování se týká písniček a textů jako samostatných útvarů. Přestože je pro zpěváka napsali Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, zástupci mladší hudební generace, jejich neoddiskutovatelná příjemnost spočívá v čitelné stavbě, průzračných aranžích, lehkosti, přítomnosti zřejmého refrénu a charismatické zpěvákově prezentaci. Činí to z nich plnohodnotné písně tak, jak by měly v oblasti středního proudu vypadat.

Neckář jim navíc svým poklidným a důsledným přednesem dal šansonový nádech. Ne že by definitivně přestoupil do jiné hudební oblasti – na albu jsou ostatně i náznaky country nebo folku. Přijal jen za svůj sentiment, který skladby od autorů vyfasovaly. Při poslechu některých se chce až plakat, texty navíc mají charakter jakýchsi vzpomínek, což potvrzuje, jak cíleně byly vytvořeny.

Problém alba spočívá v jeho tempu. Je těžké přijmout jeho pozvolný (někdy až unavený) chod od začátku do konce a nemít pocit, že to s ním tvůrci přece jenom nepřehnali a že by si nahrávka zasloužila alespoň jedno či dvě veselejší písničkové přitakání. Tím spíš, když při troše nepozornosti těžko rozeznáte, jestli ještě zní Tohle není píseň o lásce, nebo už písnička Bejvávalo (Dobrý časy).

Ideálně je třeba album Dobrý časy poslouchat s náladou odpovídající výše popsané atmosféře písniček. Pokud to tak bude, setkáte se se skvělými kousky od výborných autorů a zazpívanými mužem, jehož hlas patří dodnes k tomu nejzajímavějšímu na české popové scéně. Je to koneckonců konstatování faktu.

Norah Jones: ...Little Broken Hearts

Foto: EMI

Nová alba

Několikanásobná držitelka Grammy, americká zpěvačka Norah Jones, se s respektovaným producentem Dangerem Mousem sešla už zkraje loňského roku při práci na albu Rome, které Danger Mouse natáčel s italským skladatelem filmové hudby Danielem Luppim. Norah Jones pro tento žánrový projekt nazpívala tři písně a jak se zdá, spolupráce se slovutným producentem a hudebníkem ji zaujala a bavila.

Základy písní na její nové album ...Little Broken Hearts vznikly takřka současně se skladbami určenými pro desku Rome. K písničkám se vrátili znovu loni na podzim, aby je dotvořili. Skladatelsky se na kolekci písní podíleli oba, oba také nahráli většinu nástrojů. Ona hraje na piáno, klávesy, baskytaru a kytaru, on na bicí, baskytaru, klávesy a další jednotlivé nástroje.

Model Bazaar: Elegant Plan

Foto: RGM

Nová alba

Brněnská kapela Model Bazaar vydala pod názvem Elegant Plan svou druhou desku. Doprovází ji videoklip natočený nezvyklou metodou na principu fenakistiskopu, což je technologie z úplných počátků filmu. Skupina Model Bazaar v roce 2010 vyhrála hudební soutěž RGM Live Space, novou desku jí vydala společnost RGM Entertainment. Kapela původně působila jako akustické trio s dvěma kytarami a violoncellem. Nedávno rozšířila své řady o bubeníka a basistu. Kapela spojuje různé žánry, například blues, akustický rock a prvky world music. „Hledáme krásu v běžných věcech,“ uvedl zpěvák Radek Malý k inspiračním zdrojům skupiny.

Feeder: Generation Freakshow

Foto: EMI

Nová alba

V pořadí již osmé album kapely z Walesu vyšlo na sklonku dubna a charakterizuje jej hudba ve stylu indie rocku, alternativního rocku a řízného post punku. Tucet písniček má zajímavý zvuk, stylově drží pohromadě a kapela se v nich představuje jako nesmírně vyzrálá. Jako by trojice z Newportu chtěla předvést všechny své silné stránky, které ve svém autorském i hráčském rezervoáru za jednadvacet let existence má.

L.A.: Papírové nebe

Foto: Championship Music

Nová alba

Po úspěchu formace Mandrage o sobě dává vědět další kapela z Plzně. Říká si L.A. a její ambice nejsou malé. S českými texty, jimž nechybí poetika, ani rokenrolové naštvání, a zvukem britských kytarovek si chce podmanit poprockovou scénu. Nyní vydávají u vydavatelství Championship Music debutové album Papírové nebe a v exkluzivní premiéře na hudební televizi Óčko představila videoklip k pilotnímu singlu Jsi.

Mladá energická kapela se zrodila na podzim roku 2005 v jednom z plzeňských sklepů. Od začátku svého hraní se snaží stylově vyhranit a najít si na české hudební scéně svébytný zvuk. Jedenáct písní nového alba jsou syntézou celé počáteční tvorby L.A., drzého pop-rockové zvuku a výrazných elektronických prvků. Průměrnou angličtinu vystřídaly na debutu česky zpívané texty. „Čechy jsou zahlcené mladými kapelami, které chtějí být zajímavé a schovávají se za anglické texty, které ani moc nedávají smysl. Nechtěli jsme být jednou z nich,“ vysvětluje kytarista Filip Horák důvod, proč původní skladby přetextoval do mateřského jazyka.

Black Veil Brides: Set The World On Fire

Foto: Universal Music

Nová alba

Skupina Black Veil Brides vznikla v roce 2006 v americkém Cincinnati ve státě Ohio. Její tvorba je směsicí různých žánrů, od metalcoru, post-hardcoru až po emo, gothic rock a glam metal. Set The World On Fire je druhé řadové album. Obsahuje singly Fallen Angels a The Legacy.  Kapela vystoupí 15. června v Paláci Akropolis v Praze.

Biorchestr: Umakartové

Foto: Indies Scope

Nová alba

Umakartové je nové album brněnského freak-folkového dua Biorchestr. Deska vychází ve dvou verzích. První, limitovaná edice ve speciálním digipackovém obalu, je spojením dvanácti autorských písní a originální deskové hry, jejíž hraní je spojeno s poslechem alba. Druhá, levnější plastová verze, neobsahuje uvnitř hru, jedná se tedy o obyčejné CD v klasickém obalu. Jak písně z alba, tak i hra jsou dílem Aleše Pilgra (Květy atd.) a Jany Pilgrové ve spoluráci s Tomášem Háčkem, který jejich novou desku produkoval. Žánrově se písně pohybují na pomezí folku a elektronické hudby. Celé album, včetně originálního obalu a hry, jen dokazuje, jak hravá může hudba být.

Reklama

Výběr článků

Načítám