Hlavní obsah

Mira Fornay chystá po Lištičkách film Můj pes Killer

Právo, Věra Míšková

Koncem dubna padla na moravsko-slovenském pomezí poslední klapka druhého filmu scenáristky a režisérky Miry Fornay Můj pes Killer.

Foto: Jan Schwarcz

Adam Mihál a režisérka Mira Fornay.

Článek

Po psychologickém dramatu Lištičky o dívce, která se zoufale snaží najít nový domov jako au pair v Irsku (film byl vybrán do soutěže Critic’s Week na MFF v Benátkách a úspěšně uveden na mnoha prestižních zahraničních festivalech), přivádí autorka na plátno dalšího mladého outsidera.

Chlapec a pes

Osmnáctiletému Markovi za tím život moc dobrého nenadělil. Žije na malém městě jen s otcem, který utápí život v chlastu, matka je oba už před léty opustila. Jediné silné citové pouto tak má Marek ke svému psovi.

„Vždycky mě zajímali outsideři,“ říká Mira Fornay a dodává: „Marek jím je také, ale je to outsider, kterému nechybí hrdost. Je to sice antihrdina, ale mým cílem nebylo vytvořit pouze černo-bílý charakter agresivního nedozrálého chlapce.

Foto: Jan Schwarcz

Je to zároveň příběh o očistě, hledání identity a rodiny. Příběh o naší víře, o tom, proč v něco věříme a jak zpětně tato naše víra ovlivňuje naše životy. Marek je obyčejný kluk, má svou partičku kamarádů a psa. Hledá svou matku a když ji najde, odhalí její tajemství. Na to nějak reaguje, ale tu situaci není sto zvládnout.“

Film podle autorčiných slov bezprostředně vychází z prostředí, v němž se odehrává, a kde také Fornay natáčela – ve městech Skalica a Hodonín a v jejich okolí.

Příběh se odehrává v současnosti a přesto, že je celý vymyšlený, je v čase a místě velmi pevně zakotven především charaktery lidí.

Hrají neherci

„Je to příběh o rasismu a o společnosti, která funguje-nefunguje, o odpovědnosti a o tom, jak býváme zacykleni do vlastních životů, a někdy proto ani nevnímáme životy ostatních lidí. Vlastně se to tematicky trochu váže na Lištičky,“ přibližuje film autorka, která z důvodu autenticity obsadila do filmu neherce.

„Dlouho jsme hledali, casting trval asi rok a půl, a na základě vybraných představitelů jsme ještě upravovali scénář. Bylo to dost náročné, ale mně sem zkrátka profesionální herci nějak nepasovali. Navíc mě to takhle baví, neherci jsou osobití, a i když se dá říct, že se někdy pohybujeme až na hranici inzitního umění, myslím, že jako celek to bude fungovat dobře,“ věří režisérka.

„Ráno svítá, a my se stěhujeme na chatu, protože mám problémy: dostal jsem exekuci na vinohrad, který je na mě napsaný. Snažíme se tu situaci řešit, ale musím najít matku, aby podepsala dokumenty. Jenže já už s ní osm let nežiju, snažím se to od ní získat, ale jsou tam dost velké komplikace,“ přibližuje děj Adam Mihál, který dostal hlavní roli

A o němž režisérka říká, že v jeho podání je Marek navzdory mládí pořádně tvrdý chlap.

Markova otce hraje Murián Kurc, který stejně jako Adam Mihál stál před kamerou poprvé. „Je to zvláštní právě proto, že jsem odsud a dobře to všechno znám. Možná jinde by to bylo a vyniklo zase jinak,“ říká Kurc a režisérka dodává: „Celé je to postavené na tom, že skládáme portréty jednotlivých postav. Stěžejní lokace, kde se hodně děje odehrává, je vinohrad.“

Oceněný scénář

Scénář Můj pes Killer byl vybrán na Berlinale 2010 pro CoProduction Market, v roce 2009 získal slovenskou Cenu Tibora Vichty za nejlepší scénář a v roce 2011 byl nominován na Krzysztof Kieslowski Script Teast Award na festivalu v Cannes.

Film vzniká ve společnosti Cineart Viktora Schwarcze, který je jako producent podepsán například pod loňskými vysoce ceněnými Poupaty, podílí se na něm Česká televize, a finančně ho podpořil Slovenský audiovizuální fond, Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie a MEDIA programme of the European Union. Premiéra je plánována na leden příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám