Hlavní obsah

Nové knihy: Kersnovskaja, Jungstedtová, Rjú Murakami, Olsen, Scarrow i Podaný

Právo, František Cinger

Druhý týden Knihománie nabízí svědectví ruské autorky, vězenkyně gulagu Jevfrosinije Kersnovské. Tento týden přináší i sérii stále populárnějších detektivních příběhů – představení nové hvězdy švédského krimi Mari Jungstedtové, dánského autora Adlera Olsena, Japonce Rjú Murakamiho, Američana Johna Sandforda, Skota Stuarta MacBrideho i Američana Philipa K. Dicka. Dále román amerického novináře a prozaika Roberta Masella i historický příběh Brita Simona Scarrowa.

Článek

Jevfrosinija Kersnovskaja:

Jaká je cena člověka

Nové knihy

Po Solženicynovi i Šarlamovovi přichází další působivé svědectví z prostředí gulagů v SSSR. Po záboru Besarábie Sovětským svazem byla autorka vyhnána z rodinného statku a o několik měsíců později odsunuta do Narynské tajgy na horním Obu, kde v nelidských podmínkách a pod vedením sadistického vedoucího pracovala v lese. Odhodlala se k útěku a po opětovném zatčení byla obviněna ze špionáže a rozvracení sovětského zřízení a odsouzena k trestu smrti, změněnému na deset let nápravného pracovního tábora. Knihu doprovází autorčiných 284 ilustrací.

Ikar, přeložil Petr Kadlec, 656 stran, 599 Kč

Mari Jungstedtová:

Neviditelný

Nové knihy

Na malebném švédském ostrově Gotlandu se blíží letní prázdniny. Helena a Per pořádají v letním domku na západním pobřeží každoroční večírek s přáteli, který končí prudkou žárlivou hádkou. Za svítání se Helena vydává na procházku po pláži a v husté ranní mlze někoho potká. Je pak nalezena brutálně zavražděna. Když je objeveno tělo další mrtvé ženy, je kriminálnímu komisaři Andersi Knutasovi jasné, že jde o téhož pachatele. Na pátrání po sériovém vrahovi mají velký zájem i média a ostrovem se šíří panika. Podléhají jí jak místní obyvatelé, tak přijíždějící turisté. Vybírá si vrah náhodně nebo má nějaký plán?

Kniha Zlín, přeložila Karolína Kloučková, 261 stran, 339 Kč

Adler Olsen:

Zabijáci

Nové knihy

Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně.

Host, přeložila Kristina Václavů, 450 stran, 329 Kč

Rjú Murakami:

Piercing

Nové knihy

Provokativní bestsellery Rjú Murakamiho ukazují japonskou společnost obnaženou až na samou dřeň, se všemi zápornými jevy tokijského „pekla“. V psychologickém thrilleru se hrdina rozhodne zavraždit v hotelovém pokoji prostitutku, aby se zbavil nutkání ubodat svou čtyřměsíční dceru. Netuší však, že zvolená oběť trpí depresemi a hodlá spáchat sebevraždu. Mezi oběma schizofreniky začíná bizarní hra na kočku a na myš, aniž je zřejmé, kdo je vlastně kočka a kdo myš. Kniha se pohybuje na samé hraně mezi tragédií a černou komedií, nechybí v ní napětí, sex, násilí ani v Japonsku módní nihilismus.

Argo, přeložil Jan Levora, 128 stran, 198 Kč

John Sandford:

Pohřbená oběť

Nové knihy

Při bourání bloku domů na okraji Minneapolisu dojde k hrůznému nálezu: v základech starého domu objeví dělníci těla dvou děvčátek, zabalená do průhledné fólie. Vypadá to, že tam byly hodně dlouho. Lucas Davenport ví přesně, kdy byly dívenky uloženy do tajného hrobu. V roce 1985 byl totiž mladým policistou-pochůzkářem. Jako bývalý reprezentant univerzity v úspěšném hokejovém týmu byl velmi neohrožený a jeho rozhodnost a pracovní nasazení mu zajistily povýšení na vyšetřovatele a účast na pátrání v případu dvou unesených holčiček. Těla byla nalezena až nyní a Lucas začíná znovu pátrat po únosci a vrahovi. Čím hlouběji se do případu dostává, tím jasnější je mu jedna věc: nebyla pohřbena jen těla, ale také pravda.

BB art, přeložila Irena Palová, 304 stran, 249 Kč

Stuart MacBride:

Žulové město

Nové knihy

Čtenář se ocitá v Aberdeenu, v evropském naftařském centru. Blíží se Vánoce, studené, temné a vlhké, a s nimi přichází smrt. Detektiv seržant Logan McRae je první den v práci po roční nemocenské a horší směnu snad zažít nemohl. V zatopeném kanálu se našlo tělo čtyřletého Davida Reida; je uškrcený, zohavený a hodně dlouho mrtvý. Ale tím vše teprve začíná. V Žulovém městě řádí sériový vrah a místní média prahnou po krvi.

BB art, přeložila Tamara Vosecká, 360 stran, 99 Kč

Philip K. Dick:

Předposlední pravda

Nové knihy

Paranoidní thriller od velmistra žánru sci-fi uvrhuje čtenáře do chmurného světa budoucnosti, do Ameriky zničené válkou, mezi Američany, kteří sice žijí hluboko pod povrchem zemským, protože jinde není bezpečno, zato ctí svého prezidenta, jenž k nim pravidelně moudře promlouvá a ani trochu nestárne. Podobně jako v některých svých dalších prózách, i zde P. K. Dick nepředvádí své prapodivné vize a neuvěřitelné mezilidské vztahy, ale dotýká se jejich prostřednictvím toho, co je nám všem až moc dobře známé: prapodivných lidských charakterů a odpudivých pohnutek k tomu nejhanebnějšímu, čeho je člověk schopen.

Argo, přeložil Filip Krajník, 240 stran, 298 Kč

Robert Masello:

Bestiář

Nové knihy

Rukopis, jehož iluminace zobrazují bájná stvoření, která se podle legend kdysi procházela zahradami ráje; kniha, jež byla po staletí předávána z generace na generaci v jedné z nejmocnějších rodin arabského světa, je teď svěřena mladé a krásné kurátorce Beth Coxové. Je to však její manžel, paleontolog Carter Cox, kterého výzkum dovede k objevení sbírky žijících zázraků přírody a jejich hrůzných vlastností. Mýty a skutečnost se spojí. Carter musí otevřít bránu prastarého světa a ven vypustí stvůry, které zatím žily jen v těch nejhorších snech.

BB art, přeložila Eva Romancovová, 408 stran, 99 Kč

Simon Scarrow:

Orlova kořist

Nové knihy

Římská armáda má před sebou těžký úkol. Aby úspěšně dokončila invazi do Británie, musí porazit vojsko krále Carataca. Císař Claudius musí dosáhnout v Británii vítězství, protože potřebuje upevnit svou vládu. Nadešel čas, aby Římané své nepřátele nadobro umlčeli. Vojáci se v předvečer rozhodující bitvy připravují k boji a centurioni Cato a Macro pevně doufají, že se jejich pobyt na vzdáleném ostrově chýlí ke konci. Bitva však nedopadne podle předpokladů a důstojníci neodvratně začnou svalovat vinu jeden na druhého. Nejnelítostnější armáda v tehdy známém světě se chystá vynést rozsudek právě nad muži, kteří mohou vítězně završit dlouhé tažení Británií.

BB art, přeložili Ludmila a Tomáš Havlíkovi, 376 stran, 249 Kč

Alexandra Potterová:

Já a pan Darcy

Nové knihy

Po sérii katastrofálních vztahů se Emily rozhodla odpočinout si od všech „dnešních“ mužů. Věnovat se chvíli sama sobě, dát si skleničku vína a strávit čas četbou románu Pýcha a předsudek. Vrátit se do časů pana Darcyho, kdy muži byli oddaní, čestní a elegantní. Když ji kamarádka pozve na dovolenou do Mexika, přetékající margaritou a exotickými milenci, Emily dá přednost výletu do míst, kde žila Jane Austinová. V autobuse plném penzistů je jasné, že muže svých snů nepotká. Slibně nevypadá ani novinář, nedobrovolně vyslaný napsat článek, proč byl pan Darcy zvolen „NEJ“ mužem všech dob. Když Emily vstoupí do pokoje tváří v tvář samotnému panu Darcymu, všechny sny se začnou plnit…

Kristián, přeložila Dagmar Brejlová, 290 stran, 269 Kč

Alexandra Salmela:

27 aneb smrt vás proslaví

Nové knihy

Angie je 27 let. Studuje finštinu v Praze, ale má pocit, že žije nenaplněný život – přelomový rok, ve kterém zemřel Jimi Hendrix, Janis Joplin i Kurt Cobain, se kvapem blíží a Angie stále na hvězdnou slávu ne a ne dosáhnout. Odjíždí tedy hledat inspiraci do finských lesů, kde se seznamuje s typickou finskou rodinou. Podaří se jí do svých osmadvacátých narozenin opravdu proslavit? Salmela je slovenská autorka, která se usadila a založila rodinu ve Finsku. Ve svém debutovém románu popisuje s autobiografickým nádechem hledání smyslu života mladé dívky a brilantní finštinou komentuje prostřednictvím netradičních vypravěčů (kočka Kassandra, plyšový Pan Prasátko, auto Opel Astra) finskou realitu, kulturu a mentalitu.

Argo, přeložila Barbora Špronglová, 328 stran, 348 Kč

Louise Bagshaweová:

Sokyně

Nové knihy

I ženy dokáží být nelítostné… Populární autorka nabízí příběh čtyř krásných sestřenek - Juno, Athéna, Diana a Venus Chambersových – hvězd vysoké britské společnosti, které žijí z peněz svého podivného strýčka Clema. Geniální obchodník, jenž se dobrovolně straní zbytku světa, se však zničehonic na sklonku života rozhodne poprvé oženit. S krásnou mladičkou Thajkou. A protože mladá manželka a v budoucnu i rodina stojí spoustu peněz, milé neteře mají přijít zkrátka. Jak se s tím inteligentní dívky, které až dosud nemusely hnout prstem, aby si žily v blahobytu, vyrovnají?

BB art, přeložila Kateřina Cardová, 352 stran, 99 Kč

Richard Podaný:

Špásmo

Nové knihy

Brilantní překladatel širokého pásma literatury sahající od sci-fi, fantasy, thrillery, komiks až po dětskou literaturu si vyhraje s nonsensovými básněmi. Využije tak svůj cit pro jazyk i pro absurditu našeho světa.

BB art, 88 stran, 149 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám