Hlavní obsah

Bible Václava IV. je znovu v Čechách

Právo, Peter Kováč

Polonahé lazebnice pronikly na západočeský Loket, přesněji do specializovaných vitrín dolní bašty zdejšího hradu. Krásné dívky oblažující svou přítomností českého krále jsou totiž stále se opakujícím motivem mezi jinak náboženskými ilustracemi z Bible Václava IV., jednoho z nejvzácnějších gotických rukopisů na světě.

Foto: Peter Kováč, Právo

Lazebnice a král uvězněný ve své iniciále W. Detail z Bible Václava IV.

Článek

Originál díla je v Rakouské národní knihovně ve Vídni a přísně se tu střeží, ale na výstavu v Lokti, která ve čtvrtek začíná, je zapůjčena vědecká kopie čili faksimile všech svazků. Tu pořídila a do Čech přivezla rakouská firma ADEVA.

Loket byl vybrán záměrně. Historik Vladimír Vlasák pro Právo řekl: „Václav IV. zde často pobýval a věnoval pozornost stavbě hradu i privilegiím města. Proto jsme rádi, že zde můžeme dlouhodobě vystavit tento skvost spojený s jeho osobou.“

Středověcí malíři a písaři na šestidílné Bibli Václava IV. pracovali jedenáct let, výroba přesné faksimile trvala moderním odborníkům o čtyři roky déle. Výsledek je uchvacující. Rozdíl mezi kopií a originálem se prý téměř nedá na první pohled rozeznat. Německy psaná bible Václava IV. na dvou a půl tisících stranách o půlmetrové výšce nabízí 654 miniatur ilustrujících biblické příběhy. Další četná vyobrazení jsou na okrajích stránek, např. motivy lazebnic, ledňáčků, divých mužů i samotného krále uvězněného v iniciále svého jména.

Rukopis odvezl Zikmund

Za husitských válek císař Zikmund odvezl rukopis z Nového hradu u Kunratic a do Čech se už bible nikdy nevrátila.

Jednotlivé svazky faksimile budou během výstavy příležitostně otevírány na různých stranách, návštěvníci tak mohou spatřit z Bible Václava IV. vždy osmnáct stran, a to až do 31. srpna, kdy výstava končí.

Ředitel hradu Václav Lojín se snaží získat sponzory, kteří by pomohli při nákupu faksimile pro umělecké sbírky v Lokti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám