Hlavní obsah

Dusilová, Dušek i Zeurítia podpoří koncertem školu v Himaláji

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podporu Sluneční školy v Himaláji zazpívají 14. května od 19:30 v Betlémské kapli v Praze zpěvačky Lenky Dusilová a Zeurítia nebo skupina SoUsedi. Moderuje Jaroslav Dušek.

Článek

Zeurítia (vlastním jménem Vendula Šmoldasová) patří k největším mladým nadějím jazzové scény. V roce 2008 debutovala deskou Zeurítia u Animal music. Na ní moderně zpracovala skladby v rytmu bossa novy a samby od takových autorů, jako jsou A. C. Jobim či D. Caymmi, ve spolupráci s kytaristou Liborem Šmoldasem, bubeníkem Tomášem Vokurkou a perkusistou Milošem Dvořáčkem ml. Nyní koncertuje s novým jazzovým projektem bez bicích.

Foto: zeurítia.com

Zeurítia

Lenka Dusilová je dlouhodobě nejuznávanější nemainstreamovou zpěvačkou u nás a  obdržela řadu hudebních cen. Před lety působila v rockové kapele Sluníčko, pak dlouho zpívala s Davidem Kollerem. Pak následovalo několik sólo alb, např. skvělá nadžánrová sólo deska Mezi světy z roku 2006, na níž spolupracovala s americkými muzikanty.

Loni vydala album Baromantika, na němž si užívá totální uměleckou svobodu. Jazz, folk, rock i mručivá elektronika tu splývají v kompaktní dílo, které ani nemůže být vzdálenější české pop-rockové otročině. Zvraty v rytmech i v žánrech proplouvá se  spolupracovníky, jako jsou Beata Hlavenková, dvojice z Toxique Viliam Béreš a Patrick Karpentski nebo Hedvika Jouzová, Miloš Dvořáček, Marta Minárik a Rasťo Uhrík.

Duo SoUsedi používá střídavě kytary, violoncello a elektroniku. Bez zajímavosti není, že Karel zároveň funguje v sestavě improvizačních B4 a má za sebou minulost člena skupiny Posmrtné zkušenosti, zatímco Martin je zas k nalezení ve formaci Akline.

Malý zázrak v severní Indii

V rámci koncertu proběhne i prodejní výstava a dražba velkoformátových fotografií zachycujících život a přírodu v Himálaji.

Projekt Sluneční školy v oblasti zvané Ladak odstartoval Jan Tilinger, který navrhl a s 80 dobrovolníky postavil školu v extrémních podmínkách. Oblast je nesmírně chudá a navíc obrovské vzdálenosti, špatné silnice a tuhé zimy znemožňují některým dětem dostat se do jakékoliv školy.

Ekologická škola jim dává základní vzdělání a nemusí přitom opouštět své rodiny. Výuka však s sebou nese i nemalé náklady. Benefiční koncert je jednou z možností, jak můžeme tomuto úžasnému projektu pomoci.

Více informací o projektu najdete na www.surya.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám