Hlavní obsah

Letošní AniFest je věnován Jiřímu Trnkovi

Právo, Karel Otcovský

Magie filmové loutky je ústředním mottem 11. ročníku festivalu AniFest, který se od 26. dubna do 1. května uskuteční v Teplicích a v Duchcově. Program je inspirován 100. výročím narození jednoho z největších filmových kouzelníků Jiřího Trnky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Výstava představuje mimo jiné i loutky z filmu Bajaja.

Článek

Únorové jubileum připomene jeho retrospektiva i seminář na téma Loutka, loutková animace, život filmové loutky ve 21. století, její minulost a budoucnost.

Festivalovému dění předchází unikátní výstava Trnkových loutek, která je již k vidění v jízdárně teplického regionálního muzea. „Kromě téměř padesáti originálních loutek jsou zde vystaveny i původní scénáře a rukopisy hudby k Trnkovým filmům nebo dobové fotografie a publikace,“ řekl Právu ředitel přehlídky Jakub Hora a dodal, že příprava výstavy trvala déle než organizace samotného festivalu.

Loutce je zasvěcena velká část doprovodného filmového i nefilmového programu. Soutěžní část jako každoročně představí to nejlepší ze současné světové animované tvorby včetně oscarových kandidátů i aktuálních snímků osobností nezávislé animace.

Na propojení s animací organizátoři mysleli i při výběru porotců a čestného prezidenta. Tím se stal Barry Purves, britský pedagog, výtvarník, animátor a režisér, jehož filmy získaly přes 60 mezinárodních ocenění včetně oscarové nominace. Ve svých snímcích prostřednictvím loutkové animace zpracovává témata známá z opery, baletu i z klasické tragédie. V tom snese jeho tvorba srovnání právě s Trnkou.

Téma loutky a odkaz Jiřího Trnky zpracovává i znělka, jejímž autorem je jeho vnuk Matyáš, student animace na FAMU. Během třiceti sekund představuje 17 loutek reprezentovaných skrze svou „kostru“, která běžně zůstává divákovi skryta.

1600 titulů z 66 zemí

Mezinárodní soutěž celovečerních animovaných filmů uvede díla z Francie, Japonska, Rumunska, Polska, Maďarska a Británie. Mezi 45 krátkými snímky jsou i Dobrá rada Pavla Koutského a také snímek Jeden král měl koně od dosud neznámého Aleše Pachnera. Organizátoři je vybírali z téměř 1600 titulů zaslaných z 66 zemí.

I v soutěžích studentských animovaných snímků či zakázkové a televizní animované tvorby a videoklipů je hojně zastoupena česká tvorba. Novou kategorií jsou nenarativní a experimentální animované snímky, založené na atmosféře a výrazné výtvarné stránce mnohem více než na příběhu.

Z více než stovky přihlášených se do ní probojovalo 14 titulů. AniFest se letos poprvé uskuteční i na zámku v Duchcově. „Kromě videoinstalace výtvarníků Martina Búřila a Jana Šrámka jsou v zámecké galerii instalovány dvě loutkové výstavy. Uskuteční se zde také projekce v letním kině zámecké zahrady a školičky animace pro děti,“ uvedl Hora a připomněl, že kompletní program naleznou zájemci zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezinárodní AniFest připomene Jiřího Trnku

Oslavu sto let od narození Jiřího Trnky, bohatý program věnovaný filmové loutce, retrospektivu britské a estonské animace a stovky soutěžních filmů nabídne...

Výběr článků

Načítám