Hlavní obsah

Macy Gray natočila písně svých oblíbenců

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejrůznější coververze světových hitů masírují uši posluchačů čím dál tím více. V případě pokusů našich českých popových interpretů to může být až strašidelný zážitek, zpěvačce Macy Gray se ovšem povedlo album Covered naplnit z větší části smysluplnými songy.

Foto: 429records

Macy Gray: Covered

Článek

Macy nezvolila jednoduchou cestu vybrakování žebříčku nejslavnějších hitů. Sestavila si mimořádně eklektický tracklist z věcí, které jste z části asi někdy slyšeli, ale už ani nevíte kde, a z věcí, které jste možná nikdy neslyšeli (např. stařičká Smoke Two Joints). Definici skutečně provařeného hitu splňuje na albu Covered pouze Nothing Else Matters od Metaliky, založená tentokrát hodně na klávesách. Klasickým rockerům se moc líbit nebude, ale úplné odsouzení nezasluhuje.

Zvukově i rytmicky velmi barevné album zabrousí do všemožných končin. Uhrančivě pomaloučká verze osmdesátkové pop-balady Here Comes The Rain Again dostala se soulovým projevem novou vášnivější podobu a Smoke Two Joints zase ukazuje, že do reggae se Macyin skřípavý hlas dokonale hodí.

Slušná je předělávka balady Creep (Radiohead), potěší Bubbly od Colbie Callait jako duet s nepříliš známým Idrisem Elbou. Jedině v případě Maps od Yeah Yeah Yeahs šlápla zpěvačka vyloženě vedle, opakování jednoho nápadu a postupné zrychlování je otravné.

Téměř celé album jinak oplývá přímočarou chytlavostí, hravým muzikantstvím a samozřejmě oním slavným hlasem, který zůstává unikátem.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám