Hlavní obsah

Filmové Finále v Plzni navštíví i Zanussi

V neděli začíná 25. ročník festivalu Finále Plzeň s podtitulem Co dokáže film. Od 22. do 28. dubna nabídne nové celovečerní filmy i dokumenty, řadu diskuzí a návštěvu režiséra Krzysztofa Zanussiho.

Foto: Festival Finále

Režisér Krzysztof Zanussi

Článek

Filmoví nadšenci se mohou těšit na retrospektivu režiséra Martina Šulíka, zatím neuvedený dokument Umanutá režiséra Miroslava Janka o Drahomíře Vihanové, kompletní seriál Terapie, společné rané filmy Jana Hřebejka a Petra Zelenky z FAMU, venkovní projekce filmů s motivem šílenství, Dlouhou noc krátkých filmů, přednášku Tomáše Sedláčka o vztahu filmu, filosofie a ekonomie touhy či talkshow Milana Šteindlera a Tomáše Vorla

"Celkově bude na festivalu během 7 dnů uvedeno cca 170 filmů a řada dalších doprovodných programů," sdělil mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Členy mezinárodní poroty soutěže celovečerních filmů o Zlatého ledňáčka se letos stali slavný polský režisér Krzysztof Zanussi, švédský producent a festivalový dramaturg Freddy Olsson, Christina Frankenberg z Německa, zástupkyně ředitelky Českého centra v Berlíně, která také pracuje pro Mezinárodní filmový festival v Cottbusu a francouzský festivalový dramaturg Matthieu Darras. Předsedkyní poroty celovečerních filmů je slovenská herečka Emília Vašáryová.

Mezinárodní porotě dokumentů předsedá významná česká socioložka a publicistka Jiřina Šiklová. Dále zde zasednou německý autor, režisér a kameraman Peter Zach a polský producent Łukasz Dzięcioł (produkoval například snímek Wymyk, který poběží letos také na Finále v sekci ZOOM: Polsko).

„Jsme rádi, že se nám podařilo získat taková zahraniční jména, která určitě při hodnocení uváděných snímků nabídnou zajímavý pohled zvenčí,“ říká Ivan Jáchim, ředitel festivalu.

Soutěže se zúčastní deset nových českých filmů – Alois Nebel, Cigán, Dům, Čtyři slunce, Nic proti ničemu, Okresní přebor, Poupata, Příliš mladá noc, Rodina je základ státu a Vrásky z lásky.

Reklama

Výběr článků

Načítám