Hlavní obsah

Jakub Schikaneder se představuje v pražské Valdštejnské jízdárně

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejnosti je od pátku otevřena výstava známého malíře Jakuba Schikanedra (1855 až 1924). Přístupná je do 21. října v pražské Valdštejnské jízdárně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V obrazech Jakuba Schikanedra lze nalézt harmonii i napětí.

Článek

Návštěvníci zhlédnou na 140 děl, zastoupena jsou všechna autorova období. Zajímavostí je, že řada obrazů nebyla dosud nikdy vystavena.

„Začínáme obrazem Příšerná společnost, který byl dlouho nezvěstný a o němž již psal Neruda – jeho autorovi sliboval tehdy velkou budoucnost. Nikdy nebyl na Schikanedrově výstavě třeba ukázán obraz Kontemplace, který se mi podařilo objevit na konci 90. let,“ říká spoluautor výstavy a odborník na tohoto malíře Tomáš Vlček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V obrazech Jakuba Schikanedra lze nalézt harmonii i napětí.

Vedle méně známých pláten jsou k vidění ikonická díla jako Vražda v domě, pražské scenérie, díla sociální kritiky nebo výjevy teskného moře, které umělce tolik uchvátilo. K výstavě také vychází monografie, v níž Tomáš Vlček odhaluje nové biografické detaily, o malířově životě se dosud vědělo velmi málo.

Reklama

Výběr článků

Načítám