Hlavní obsah

Kupkův Tvar modré se prodal za rekordních téměř 56 miliónů

Právo, Kateřina Farná
Praha

Položka číslo 43 ve středu večer přepsala aukční historii. Zásadní abstraktní dílo Františka Kupky Tvar modré (1913) bylo v pražském Kaiserštejnském paláci prodáno za neuvěřitelných 55 750 000 korun.

Foto: Repro katalog

Obraz Františka Kupky Tvar modré patří k prvním dílům abstraktního malířství na světě.

Článek

Obraz z nejdůležitějšího Kupkova období tak překonal o více než 10 miliónů vyvolávací cenu, která začínala na 45 miliónech. S tříprocentní aukční přirážkou zaplatil zahraniční kupec více než 57 miliónů korun. Tvar modré se tak stal celosvětově nejdražším dílem českého umění prodaným v aukci.

„Jak vidíte, jsem maximálně spokojen. V cenu nad 50 miliónů jsem ani nedoufal,“ komentoval aukční rekord Vladimír Lekeš, jednatel firmy Adolf Loos Apartment and Gallery, která výjimečnou dražbu pořádala. Cena překonala i zahraniční rekord Kupkova díla, který loni zdolal abstraktní obraz Pohyb (1913 až 1920). Ten se v Londýně prodal za téměř 44 miliónů korun včetně poplatků.

Rozhodlo až 42. přihození

V Praze to byl téměř půlhodinový boj, rozhodlo až dvaačtyřicáté přihození. V sále proti sobě dražila dvě čísla - s jedničkou zájemce po telefonu, s číslem 112 zase přihazovala dáma. Částka se vždy zvýšila o 250 tisíc.

Obraz má zajímavou historii. Přímo od malíře jej koupil český továrník Jindřich Waldes v roce 1919. Oba pojilo přátelství a podnikatel svými nákupy Kupku podporoval, neboť malíř se za svého života ve Francii potýkal s existenčními problémy.

Odborníci soudí, že ceny Kupkových obrazů i nadále porostou, neboť dosud byl tento český malíř ve stínu slavnějších jmen jako Kandinskij nebo Malevič.

„Výsledná cena je příjemné překvapení, přemrštěná určitě není. Pozitivní je, že obraz koupil zahraniční kupec, protože o české umění mají zájem především Češi. A myslím si, že právě Kupka má světový potenciál,“ říká šefredaktor Art Antique a expert na český aukční trh Jan Skřivánek.

Možný problém s vývozem

Skřivánek rovněž poukázal na možné komplikace s tím, pokud bude nový majitel chtít obraz vyvézt za hranice. „Bude muset jako majitel předmětu kulturní hodnoty žádat o vývozní povolení buď Národní galerii v Praze, nebo Moravskou galerii v Brně. To může znamenat případné komplikace a zdržení, pokud by se teoreticky český stát rozhodl prohlásit Tvar modré za kulturní památku. K tomu ale nevidím žádný důvod,“ tvrdí s tím, že Kupka je v českých institucích reprezentativně zastoupen.

„Myslím si, že Česká republika dalšího Kupku nepotřebuje. Pokud by chtěl stát utratit 55 miliónů, věděl bych o jiných dílech a autorech, které by zakoupit měl,“ dodává.

Podle Skřivánka má Kupka šanci dál růst. „Záleží, co bude v budoucnu v nabídce. Problém je, že Kupkových děl ve sbírkách, které by se mohly dostat na trh, je omezené množství. Existuje však obraz, jehož potenciál je až 100 miliónů korun,“ odhaduje odborník.

Historie obrazu Tvar modré

Abstraktní obraz Tvar modré (1913) pochází z proslulé sbírky továrníka Jindřicha Waldese, například autora značky Koh-i-noor.

Waldes byl Kupkův mecenáš i dobrý přítel, dílo od něj koupil v roce 1919. Podnikatel svými nákupy malíře podporoval, neboť za svého života ve Francii se Kupka vedle nepochopení často potýkal s existenčními problémy.

Malba byla v roce 1939 při zatčení Waldese zkonfiskována nacisty, po válce se dostala do pražské Národní galerie. Waldesovi dědicové, kteří žijí v USA, získali Kupkovy obrazy zpět v restituci v roce 1996. Velkou část z nich vykoupil český stát 18. října 1999 za 100 miliónů korun.

Bez zajímavosti není ani to, že ve své době malíř žijící v ústraní Waldesovi namaloval návrh slavného loga, dívčí tváře s patentkou vloženou do oka.

Jen připomeňme, že dosavadním rekordem na českém trhu s uměleckými díly byla částka 25,96 miliónu korun zaplacená v roce 2009 za Kupkovu abstraktní kompozici pojmenovanou Zhroucení vertikál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám