Hlavní obsah

V pražském metru se od rána koncertuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stejně jako v "podzemkách" v New Yorku, Londýně či Paříži i v pražském metru ve středu cestující provázely tóny saxofonů či kytar. Pražský dopravní podnik ve spolupráci s Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka vyslal do vestibulů metra na 16 kapel a souborů, které postupně každou hodinu na vybraných stanicích koncertují v jazzovém, swingovém či rockovém rytmu. Akce trvá do 22:00.

Ve stanici metra Florenc zahrál Big band KJJVideo: Novinky

 
Článek

Jako v newyorském metru se ráno například museli cítit cestující, kteří na cestě do práce či do školy procházeli stanicí metra Dejvická. Vestibulem totiž neznělo jen hlášení či ruch odjíždějících souprav, ale i podmanivé tóny saxofonů.

Kvarteto mladých muzikantů se do nezvyklých koncertních prostor vypravilo v rámci projektu Nalaďte se v metru kolem osmé hodiny ranní. Tedy v době, kdy většina Pražanů míří do škol či do práce. Přesto řada z nich zvolnila a zaposlouchala se do moderních skladeb Pavla Pivarčiho, někteří se v jejich rytmu pohupovali až do samotného konce celého 45minutového vystoupení.

"Je to dobrý nápad a snad se to líbí i lidem, kteří prochází kolem, a snad jim to alespoň trochu zpříjemní tu jinak fádní cestu do práce," řekl jeden z hudebníků ještě před tím, než se spolu s ostatními spoluhráči vydal do další stanice metra.

Poslechem hudby si mohou cestující čekání na spoj zkrátit i v dalších 13 stanicích metra. Více než desítku hudebních žánrů od klasické dechovky a baroka přes jazzové variace až po moderní rock v prostorách metra představí 16 kapel a souborů, které odehrají celkem 22 koncertů.

Netradiční hudební produkce odstartovala v 6:00 na Rajské zahradě, každou následující hodinu pak multižánrová produkce začíná v další stanici pražského metra. Saxofonisté, kytaristé, 21hlavý pěvecký sbor dopravního podniku nebo rockeři budou ve vestibulech hrát a zpívat necelou hodinu. Jako poslední pak ve 22:00 na Můstku zazní jazzové a funkové variace v podání skupiny Trumpet Q.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám