Hlavní obsah

Nová alba: Michal Hrůza, IMT Smile nebo Dr. John

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především nové album zpěváka Michala Hrůzy zaujme v tomto týdnu fanoušky pop music. Kromě něho přichází s novinkou i Slováci IMT Smile nebo zajímavý Američan Dr. John. Za pozornost jistě stojí také sólovka člena Jethro Tull Iana Andersona či bývalého člena norských A-Ha Harketa Mortena.

Článek

Michal Hrůza: Noc

Foto: Universal Music

Nová alba

Noční album Michala Hrůzy (jmenuje se Noc a je ze zamýšlené série Noc a Den)  není ani tak ponuré, jak by se mohlo zdát, jako spíš vlídné. Přináší nicméně vážnější textová témata a volnější tempa písní.

Skladby Ukolébavka a Myslel jsem si, že je to láska nejsou z Hrůzovy autorské dílny. Ta první do ní přesto zapadá svou atmosférou, kterou dostala při nahrávání.

Coververze písně skupiny Mňága & Žďorp je ale na albu navíc, nesluší mu. Jako předělávka dobré písně platí spíše za průměr a svědčí o tom, že na některé by se prostě nemělo sahat s pochybným záměrem změnit je či zlepšit.

Mnohem silnější je Hrůza v písničkách Intuice, Namaluj svítání, J. P., Laura Palmer nebo Stůj. Reprezentují jeho obvyklou uměleckou parketu, je v nich výrazný jako zpěvák, čitelný jako vypravěč a sebejistý v přednesu.

Duet s Anetou Langerovou Plamen patří ke skladbám, které skvěle zafungují po několikátém poslechu, aby se pak staly nedílnou součástí repertoáru obou. Ponurá Slunce bylo krásné zastihuje Hrůzu v až depresivní poloze, která víc než pro jeho autorský plezír je důležitější pro poselství alba. Stojí téměř na konci a síla noci v ten moment graduje.

Koncepční deska je vždy trochu riskantní krok. Tato ale není otrocky vázána na příběh, což Hrůzově autorské svobodě vyhovuje. I proto stvořil povedenou písničkovou sbírku, která se dobře poslouchá a nabízí témata k diskuzím.

Ivan Tásler & IMT Smile: Rodina

Foto: Universal Music

Nová alba

Slovenská skupina IMT Smile vydává nové studiové album. Jmenuje se Rodina a podle Ivana Táslera, šéfa kapely, je to kvůli tomu, že texty písní jsou s podstatou soužití členů rodin spojeny. Jeden z nich napsala dokonce jeho manželka. Kolekci slovenští muzikanti natáčeli od srpna 2010 do konce loňského roku. Nahrávka nabízí 11 skladeb a autorem hudby je Ivan Tásler, přičemž mu ve čtyřech písničkách asistovali kolegové Miro Tásler, Lukáš Kolivoška, Peter Bič a Dano Šoltís. Texty napsali Vlado Krausz, Ivan Tásler, Anna Tásler - Onderková a Lukáš Duchovič.

Dr. John: Locked Down

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Věhlasný hudebník a člen Rock and Roll Hall of Fame Dr. John – Mac Rebennack – vydal nové album Locked Down, skvělou desku, která představuje radikální změnu v jeho dosavadním hudebním směřování. Dílko produkoval člen The Black Keys Dan Auerbach.

Pro slavného Dr. Johna se jedná o zcela nový přístup, o spolupráci s Auerbachem a kapelou mladých muzikantů, které Auerbach vybral na nahrávání Locked Down ve svém studiu Easy Eye Sound v Nashville.

Harket Morten: Out Of My Hands

Foto: Universal Music

Nová alba

Norské trio A-Ha v roce 2009 ohlásilo konec své existence a po rozlučkovém turné v roce 2010 se definitivně rozpadlo. Jeho frontman Morten Harket ale už letos vydává svou sólovou desku Out Of My Hands. Pilotním singlem je skladba Lightning. Na albu je i písnička Listening, kterou původně napsalo britské duo Pet Shop Boys. Jak Neil Tennant a Chris Lowe uvedli, jsou přesvědčeni, že zmiňovaná balada perfektně ladí právě k Harketovu hlasu.

Omega: Greatest Performances

Foto: EMI Music

Nová alba

Toto dvojalbum přináší výběr toho nejlepšího ze čtyř legendárních koncertů z průběhu historie maďarské rockové Omegy, zřejmě nejslavnější rockové skupiny bývalého komunistického bloku. Naprostá většina nahrávek z tohoto alba dosud nikdy nevyšla na CD a řada z nich vychází vůbec poprvé na zvukových nosičích.

Lipo: Víc než hudba

Foto: EMI Music

Nová alba

Na albu Víc než hudba se českému rapperovi Lipovi podařilo přirozeně propojit dva světy – rap s vkusným středním proudem. Nebál se angažovat producenta s bohatými zkušenostmi s mainstreamovou hudbou nebo přizvat ke spolupráci populární zpěvačku. Vyplatilo se.

Ambice proniknout do rádií a oslovit posluchače mimo hiphopovou komunitu potvrdil singl Ležím v tvé blízkosti. Duet s hostující populární zpěvačkou Debbi, je písní s výraznými hitovými ambicemi, která snese srovnání s podobně koncipovanými mezinárodními hity Read All About It (Professor Green s Emeli Sandé), 5 O‘Clock (T-Pain, Wiz Khalifa a Lily Allen) nebo Love Suicide (Tinie Tempah s Ester Dean).

Skladba má snad všechny atributy rozhlasového hitu včetně silného melodického refrénu, o který se postarala právě Debbi. Lipo k tomu říká: „Tohle je čirá snaha bez mindráku oslovit i jiný posluchače a konkurovat jiným rádiovým žánrům věcí, která stále vyrůstá z hip hopu. V Čechách se až dosud s hiphopem tímhle způsobem pořádně nepracovalo. Předchozí pokusy jen zbytečně tlačily na pilu…“

Jethro Tull’s Ian Anderson: Thick As A Brick II

Foto: EMI Music

Nová alba

Skotský zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Ian Anderson je znám jako vůdčí osobnost legendární kapely Jethro Tull, patrně nejproslulejší hardrockfolkové skupiny v historii. Od roku 1983 se ale koncentruje i na svou sólovou kariéru a čas od času vydá album. Svou již pátou desku nyní nabízí po devítileté pauze. Dostala název Thick As A Brick II a Anderson s ní navazuje na slavnou monotématickou nahrávku domovské skupiny z roku 1972. Vydání alba doplní velké světové turné, které muzikant na letošní a příští rok ohlásil. Anderson novinkou opětovně potvrzuje výjimečnou pozici mezi skotskými hudebníky a prezentuje se v dobré formě.

Joe Satriani: Satchurated: Live In Montreal

Foto: Sony Music

Nová alba

Jeden z nejrespektovanějších současných muzikantů, kytarový mág Joe Satriani, vydává záznam koncertního vystoupení Satchurated (které bylo zároveň zaznamenáno na filmový pás a promítáno pouze jednu noc ve vybraných kinech na světě) z kanadského Monrealu. Koncert, odehraný v rámci „The Wormhole Tour“, byl natočen a režírován nositeli prestižních cen Grammy a Emmy Pierrem a Francoisem Lamoureuxovými. Na desce i ve filmu se tedy především výtečně hraje na kytaru a má to skvělou atmosféru.

Jason Mraz: Love Is A Four Letter World

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Jason Mraz, kterému se podařilo během několika dní vyprodat v září loňského roku pražskou Akropoli, kde se poprvé představil českému publiku, vydal 16. dubna nové album Love Is A Four Letter Word. To produkoval držitel několika Grammy Joe Chiccarelli (The White Stripes, Christina Perri, Young The Giant) a bude v pořadí čtvrtým Mrazovým studiovým albem. Poslední z roku 2008 s názvem We Sing. We Dance. We Steal Things znamenalo pro Jasona celosvětový průlom, nominace na Grammy a hlavně obrovský hit I’m Yours. Jason Mraz je u nás zatím znám hlavně právě díky hitu I’m Yours, ale jeho pražské vyprodané vystoupení ukázalo, že i u nás má poměrně početné posluchačské zázemí. Předzvěstí nového alba je singlová balada I Won’t Give Up.

Shinedown: Amaryllis

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Shinedown je americká rocková formace z Floridy, která byla založená před jedenácti lety. V jejím čele je zpěvák Brent Smith. Vydala celkem čtyři alba – Leave a Whisper (2003), Us and Them (2005), The Sound of Madness (2008) a novinku Amaryllis. V Americe je to jedna z nejpopulárnějších kapel s celkovým prodejem více než šest miliónů desek. Nové album produkoval zkušený Rob Cavallo, držitel několika cen Grammy a spolutvůrce úspěchu Green Day či My Chemical Romance.

Reklama

Výběr článků

Načítám