Hlavní obsah

Do studentské sekce festivalu v Cannes byl vybrán i český zástupce Tambylles

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Tambylles studenta režie na pražské FAMU Michala Hogenauera se utká o cenu na prestižním festivalu v Cannes. Bojovat bude v konkurenci dalších studentských snímků v sekci Cinéfondation. Vyhlášení výsledků se uskuteční 25. května.

Foto: archív FAMU

Film Tambylles studenta režie na pražské FAMU Michala Hogenauera.

Článek

„Chtěl jsem natočit film o cestě mladého člověka za uvědoměním si vlastního selhání a provinění," říká o téměř hodinovém filmu sedmadvacetiletý režisér.

A dodává: "Myslím si, že programové oddělení v Cannes ocenilo především to, že jsme nechtěli proniknout do hlavy a pochopit někoho, kdo zabil, ale chtěli jsme spíše docílit toho, aby divák byl jakýmsi pozorovatelem sledu událostí, aby byl nezúčastněný. To se nám podařilo. Zároveň jsem chtěl, aby film vyvolal otázky.“

Riskantní film

„Celý film byl velkým riskem, tematicky i formálně. Bylo nutné všechny zúčastněné přesvědčit, že přísný audiovizuální koncept filmu má vzhledem k příběhu smysl. Navíc jsme pracovali s herci i neherci, “ vzpomíná režisér.

Film vznikl v dílně Petra Marka (autora Nic proti ničemu) a na podzim by se měl objevit v českých kinech.

Režisér Hogenauer tak navazuje na úspěch Zuzany Špidlové, která před třemi lety ve stejné kategorii vyhrála s filmem Bába, i na úspěch režiséra Aramisova, jenž byl nominován ve stejné kategorii v minulém roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám