Hlavní obsah

Herec Mads Mikkelsen: K historii musíme chovat respekt

Právo, Věra Míšková

Byla to největší milostná aféra v dějinách Dánska. Německý lékař dánského krále a královna Carolina se do sebe zamilovali a jejich vztah nesmírně ovlivnil i celou tehdejší politickou scénu. Stalo se to v sedmdesátých letech osmnáctého století. „K historii musíme chovat respekt, protože ti lidé opravdu žili,“ řekl Právu na letošním Berlinale představitel milovaného i nenáviděného doktora Struenseea, slavný dánský i hollywoodský herec Mads Mikkelsen (Casino Royal).

Foto: Aerofilms

Alicie Vikanderová a Mads Mikkelsen rozpoutali Královskou aféru.

Článek

„Ale když točíme film, úplně věrně se historie držet nemůžeme. Je to stejné jako s historickými knihami včetně Bible: někdo je napsal a měl na to, o čem psal, nějaký názor. Třeba dánský král připadal někomu okouzlující, šarmantní, kultivovaný, jiným jako naprosto zničený blázen. Nedáváme lekci z dějepisu. Chceme vyvolat v lidech emoce, chceme, aby v tom dramatu poznali sami sebe, a proto musíme postupovat tak, aby se v tom současní lidé vůbec poznat mohli. Jsem si jistý, že by v té době muž neprojevoval tolik lásky k dítěti, možná ani k ženě. Ale to bychom dnes nechápali, a ve filmu by to nefungovalo,“ dodal.

V Dánsku zná příběh každý

O tom, jak významná aféra to pro Dány pořád je, svědčí možná i to, že už mnoho režisérů ji chtělo zfilmovat, ale podařilo se to až Nikolaji Arcelovi. „V Dánsku zná ten příběh každý, učí se o něm děti už ve školách. My jsme chtěli zprostředkovat náš pohled na ni,“ řekl Arcel, který do hlavních rolí obsadil vedle Mikkelsena Alicii Vikanderovou, která hraje královnu a Mikkela Boe Folsgaarda, jenž dostal za ztvárnění krále v Berlíně Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon ve festivalové soutěži.

Upoutávka na film Královská aféra (v kinech od 12.04.2012)Video: Aerofilms

Kdo to tedy vlastně byl ten Němec, který tak významně zasáhl do dánských dějin? „Pro mě jasný idealista v pozadí. Nechce měnit svět, je to lékař, který si zapisuje své filozofické myšlenky, ale žádný revolucionář,“ říká o něm Mikkelsen. „Jenže dostane práci na dvoře, tudíž začne stoupat po společenském žebříčku, a když se dostane nahoru, zamiluje se do královny. Svým způsobem ale také do krále, protože mu navzdory dětinskému podivínství připadá jako fantastický mladík s kvalitami, které nikdo nevidí. Začne mu tedy našeptávat. Nejdřív pro jeho prospěch, ale později i ve svůj – a nakonec se sám stane tím, koho na začátku nenáviděl.“

Alicia Vikanderová  dostala roli královny na základě konkursu. „Po posledním castingu mi to přišel Nikolaj říct do hotelového pokoje. Dokázala jsem se jen usmát a kývnout, byla to příležitost, o jaké jsem snila,“ řekla v Berlíně.

Carolina je její třetí filmovou rolí, a natáčení to nebylo vždy snadné. „Musela jsem vstávat v půl páté, protože mě čekala maskérna a kadeřník. Skoro jsem při tom spala, ale po hodině a tři čtvrtě jsem se probouzela jako královna a to bylo krásné,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám