Hlavní obsah

Novou bondovku napíše William Boyd

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský autor William Boyd napíše další knihu o agentu Jamesi Bondovi. Chce ji vydat v roce 2013, kdy tato postava oslaví šedesáté narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

William Boyd

Článek

Boyd zatím prozradil jen to, že se chce vrátit ke klasice a příběh se bude odehrávat v šedesátých letech. Je už třetím autorem, kterému dědicové práv na Bonda umožnili pokračovat v psaní po smrti Fleminga.

O Bondovi psali před ním Američan Jeffery Deaver a Sebastian Faulks. Deaverova kniha Carte Blanche vyšla loni a odehrává se v současnosti. Bonda vykreslila jako veterána námořnictva, který sloužil i v Afghánistánu.

Boyd řekl BBC, že nabídku na převzetí bondovské štafety přijal okamžitě: "Taková vyhlídka je pro mě neuvěřitelně vzrušující a podnětná, úkol, který dostanete jednou za život. Romány o Bondovi mi poprvé ukázal můj otec v šedesátých letech. Přečetl jsem je všechny a moje nejoblíbenější je From Russia with Love (Srdečné pozdravy z Ruska)."

Boydova kniha A Good Man in Africa (Správný chlap v Africe) získala Whitbread First Novel Award a An Ice-Cream War (Zmrzlinová válka) byla nominována na Booker Prize. Získal i další literární ceny. V češtině vyšly také tituly Brazavilská pláž, Každé lidské srdce, Modré odpoledne, Pod hvězdnatou vlajkou a Věčný neklid.

Že romány Iana Fleminga Boyda skutečně fascinují, dokazuje i to, že se Fleming objevuje v Každém lidském srdci. Je zodpovědný za to, že hlavní postava Logan Mountstuart vstoupí do rozvědky.

Zaplnil místo po Flemingovi

Romány Williama Boyda podle ředitelky Ian Fleming Publications Ltd. Corinne Turnerové spojují literární kvalitu s širokým ohlasem u veřejnosti.

"Jeho thrillery zaplnily prázdné místo, kde by byl Ian Fleming, kdyby dnes psal, a se stejným stylem a šmrncem. A to z něj dělá, vedle jeho fascinace Bondem, perfektní osobu, která vezme Bonda zpět do světa šedesátých let."

První literární bondovku Casino Royale vydal Ian Fleming v roce 1953. Od té doby se prodalo asi 100 miliónů výtisků 14 různých bondovek a k výročí budou všechny připraveny k reedici. V říjnu se očekává uvedení filmu Skyfall s Danielem Craigem, padesát let po premiéře prvního filmu s agentem 007 (Dr. No).

Reklama

Výběr článků

Načítám