Hlavní obsah

Na novém filmu o Bobu Marleym se podílela jeho rodina

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Kevin MacDonald uvede 20. dubna v Irsku premiéru filmu Marley, velmi rozsáhlého dokumentu, který převzal po Martinu Scorsesem a dokončil jej s pomocí Marleyho rodiny.

Článek

Už před čtyřmi lety začal na 144minutovém filmu pracovat Scorsese, jenže nestíhal několik projektů najednou. Krátce se na něm podílel Jonathan Demme, ale pohádal se s producentem. Nakonec přišel po pauze Kevin MacDonald, který film o Marleym dovedl k premiéře.

„Skvělé na něm je, že nebyl pokrytec jako ostatní popové hvězdy, které předstírají, že jsou divocí, žijí na hraně, že rozumí světu, ale žijou si v luxusním sídle v Bel Air,“ domnívá se režisér. „On byl vždycky skromný, žil v Kingstonu, chodil do ghet a rozdával tam veliké finanční částky.“

Jedním z producentů snímku byl i Ziggy Marley, který poznamenal: „Vyšla spousta knížek a dalších věcí o mém otci, tohle je jiné v tom, že jsem se na tom jako nejstarší syn podílel. Chtěl jsem se podílet na něčem, co by ho představilo správně. Tenhle dokument je jiný, zkoumali jsme ho po emocionální stránce, lidské stránce, ne jen jako legendu.“

Ve snímku hovoří kromě Ziggyho i Rita Marley, Cedella Marley, Jimmy Cliff, Lee Perry, Chris Blackwell, Bunny Wailer, Lee Jaffe a další - téměř každý, kdo ho osobně znal.

Bob Marley se narodil 6. února 1945 na Jamajce. Syn anglického námořníka a jamajské dívky se musel vypořádat se svou identitou, neboť byl příliš bílý pro černochy a příliš černý pro bělochy. Nakonec přijal za své africké kořeny a nadchnul se pro panafrické myšlenky i pro legendu o návratu do země zaslíbené Zion, což měla být zřejmě Etiopie. Vždy vystupoval proti jakémukoliv rasismu, byl rastafarián, vegetarián a propagátor marihuany.

První singl vydal v roce 1962 (Judge Not a One Cup of Coffee), tehdy ještě pod pseudonymem Bobby Martell. V roce 1963 zformoval s Bunny Wailerem a Peterem Toshem ska skupinu The Teenagers, později přejmenovanou na The Wailing Wailers.

Hvězdou se stal později v Londýně. V roce 1972 přišel do Island Records a producenta Chrise Blackwella okouzlil natolik, že mu dal 4000 liber na natočení desky a vzniklo báječné album Catch A Fire (např. Stir It Up, No More Trouble, Concrete Jungle) vydané v roce 1973, stejně jako Burnin, kde nalezneme megahit I Shot the Sheriff.

Foto: Myspace

Stephen Marley

The Wailers se roku 1974 rozpadli a Marley už pokračuje sám na hvězdné dráze s alby jako Natty Dread (1974) s hity Lively Up Yourself a No Woman, No Cry a dále Rastaman Vibration (1976). Tato deska znamenala definitivní průlom na americkém trhu. V Anglii vydává desky Exodus (1977) a Kaya (1978), Survival (1979) a Uprising (1980). Jedenáctého května 1981 zemřel na Floridě.

Hudební talent se brzy projevil u jeho synů Ziggyho, Juliana, Damiana a Stephena. Poslední jmenovaný vystoupí 30. května v pražském Lucerna Music Baru.

Reklama

Související články

Syn Boba Marleyho Stephen zazpívá v Praze

Do pražského Lucerna Music Baru zavítá 30. května Stephen Marley, syn největší reggae hvězdy všech dob Boba Marleyho a držitel několika cen Grammy.

Výběr článků

Načítám