Hlavní obsah

Julio Iglesias: Nejsem přece žádný profesor lásky

Právo, Šárka Hellerová

Španělský zpěvák Julio Iglesias vydává album Volume One. "Narodil jsem se v době Franka Sinatry nebo Nata Kinga Colea. Tihle umělci v mém srdci a v mé hlavě vytvořili vesmír zvuků. To, jak přemýšleli, mě velmi silně ovlivnilo. Od té doby už nic," řekl v rozhovoru pro Právo Iglesias.

Foto: Sony Music

Julio Iglesias vystoupí 23. června v Praze.

Článek

Během své kariéry jste obdržel mnoho hudebních cen. Jsou pro vás důležitou odměnou za vaši práci?

Mně dělá největší radost, že jsem stále naživu a mohu zpívat. Odměnou je, že mohu každý rok jezdit po světě. Kromě vaší země jedu letos třeba do Číny, Jižní Afriky nebo do Mexika. Každý rok mohu objet polovinu zeměkoule.

Nepostrádá vás rodina?

Nejsem na cestách neustále, často jsem ve studiu. Také rád beru rodinu na cesty s sebou. To je můj umělecký život, jsem přece zpěvák.

Co nejhezčího pro vás kdy udělali vaši fanoušci?

Dlouhá léta mě poslouchají. Přes čtyřicet let. To je to nejkrásnější. Stále jsou se mnou.

Setkáváte se s nimi?

Ano, pokaždé když přijedu do nějaké země koncertovat, uspořádám po koncertě setkání s fanoušky. Bývá jich třeba stovka. A já tato setkání miluji.

Zpíváte romantické písně. Chtějí se s vámi fanoušci bavit o lásce?

Ale jděte, nejsem přece žádný profesor lásky. Většinou mi koukají do očí a ptají se: „Jakpak se máš, Julio?“ Nežádají mě o rady v lásce.

Podaří se vám vždy na koncertech dostat do romantické nálady, která souzní s vaší hudbou?

Nevím, jestli se například herci, který hraje Hamleta, pokaždé podaří jeho příběh plně prožít. Předpokládám, že nikoli. Ale já mám štěstí, že vášeň, kterou chovám pro svou práci, je pokaždé silnější než například nějaká špatná nálada. A vzplane ve správnou chvíli a projeví se v mých písních.

Vychází vám právě album nazvané Volume One. Proč?

Nevím, navrhla to nahrávací společnost. Možná je to proto, že jsem jejich nejprodávanější umělec. Ale to asi ne, to bych si vymýšlel. Opravdu nevím, proč se deska tak jmenuje. Ale je to dobré číslo, že? Upřednostňuji ho před dvojkou.

Loni jste od nahrávací společnosti Sony Music obdržel cenu pro nejprodávanějšího umělce ve Španělsku a v Latinské Americe. Tu cenu vám předával tenista Rafael Nadal. Jaký k němu máte vztah?

Rafael je můj přítel. Jsme si velmi blízcí. Zrovna asi před měsícem strávil se svou přítelkyní a maminkou týden v mém domě. Je to opravdu vynikající přítel. Znal jsem ho už jako malého kluka. Bedlivě ho sleduji i na kurtu, je to jeden z nejlepších světových sportovců.

Během vaší dlouholeté kariéry se hudební scéna velmi měnila. Mělo to na váš vztah k hudbě nějaký zásadní vliv?

Narodil jsem se v době Franka Sinatry nebo Nata Kinga Colea. Tihle umělci v mém srdci a v mé hlavě vytvořili vesmír zvuků. To, jak přemýšleli, mě velmi silně ovlivnilo. Od té doby už nic.

Před dvěma lety jste se oženil se svou přítelkyní Mirandou. Zazpíval jste jí na svatbě?

Vzal jsem si ženu svého života. Mezi námi je pouze hudba v našich očích. Žádná jiná. Miluji svou ženu víc než cokoli jiného na světě.

Sledujete kariéru svého syna Enriqua?

Jistě, a musím říct, že je úžasný umělec. Jsem na něho pyšný, dělá mi radost. Myslím, že má světové kvality. I další syn Julio mi dělá radost. Moje děti jsou můj život, to je přece přirozené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám