Hlavní obsah

Spisovatel Günter Grass nesmí do Izraele kvůli své básni

– Berlín/Jeruzalém

Německý spisovatel Günter Grass, který ve své básni v próze označil židovský stát a jeho jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír, má zakázán vstup do Izraele. Tamní vláda označila v neděli nositele Nobelovy ceny za literaturu za nežádoucí osobu, potvrdil podle agentury DPA mluvčí tamního ministerstva vnitra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slavný německý prozaik Günter Grass

Článek

Izrael obviňuje Grasse, že svojí básní Co musí být řečeno, zveřejněnou ve středu, "rozdmýchává oheň nenávisti vůči státu Izrael a izraelskému lidu". Ministr vnitra Eli Išai podle svého mluvčího řekl, že Grass se snaží rozvíjet myšlenky, které dříve otevřeně podporoval tím, že nosil uniformu SS. Jeden z nejznámějších německých protiválečných spisovatelů se za druhé světové války jako gymnazista přihlásil k dobrovolné službě v armádě, v listopadu 1944 byl jako sedmnáctiletý převelen k jednotkám Waffen-SS.

O svém působení ve Waffen SS napsal ve své autobiografii Při loupání cibule. Do té doby se o tom nevědělo. [celá zpráva]

Zpráva tehdy vyvolala velký rozruch.

Kritika jak z Německa, tak ze zahraničí

Za báseň, v níž Grass kritizuje Izrael za jeho politiku vůči Íránu a píše o židovském státu jako o zemi tajně disponující nekontrolovaným jaderným arzenálem, se na jeho adresu snesly jak z Německa, tak ze zahraničí výtky, že je antisemita. Grass s tím podle vlastních slov počítal. Tvrdí, že kdo prolomí mlčení ohledně Izraele, musí počítat s trestem.

"Obvyklý je verdikt 'antisemitismus'," bylo jasné Grassovi.

V článku, který zveřejnil bulvární Bild am Sonntag, napsal šéf německé diplomacie Guido Westerwelle, že "stavět Izrael a Írán na stejný morální stupeň není duchaplné, ale absurdní".

Do Grasse se pustil i nejvýznamnější německý literární kritik současnosti Marcel Reich-Ranicki. O básni Co musí být řečeno v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je "hnusná", politicky a literárně bezcenná.

"Írán chce Izrael zlikvidovat, což jeho prezident stále znovu oznamuje, a Günter Grass ve své básni tvrdí opak," nechápe Grasse Reich-Ranicki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám