Hlavní obsah

Starý dobrý FFFILM

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Každou chvíli si stěžuji, že naprostá většina filmů je dnes na jedno brdo a tudíž předvídatelná a nudná. Tento týden se ale dočkáme přinejmenším dvou (a možná tří) filmů, které nejsou ANI TROŠKU originální, ale přesto jsem měl z jejich sledování velmi příjemný pocit!

Článek

První z nich se jmenuje v originále SCHOOL OF ROCK, česky ještě o něco legračněji ŠKOLA RO(C)KU. Jejím hlavním hrdinou je mírně obtloustlý rocker "ze staré školy" (kytarista a zpěvák) Dewey, který nejenže nemá zaměstnání (a zřejmě pohrdá představou, že by zaměstnání mít měl), ale dokonce ho vyhodí i z kapely, takže je skutečně totální loser. Pak ale shodou náhod dostane šanci vydávat se za svého spořádaného spolubydlícího a začít učit jako suplent na základní škole.

Je to zřejmě drahá škola a zdejší páťáci jsou upjatí a velmi dobře vychovaní. Následuje několik dalších typický filmových "náhod" a "souher okolností" a konečně dojde k tomu, co očekáváme od samotného začátku: Dewey si z detiček sestaví doprovodnou kapelu a (ve vyučovacích hodinách) ji začne připravovat na velkou hudební soutěž, která se má stát jeho velkým comebackem.

Ponechme stranou otázky jako "Jak dlouho můžu na základní škole za plného provozu nacvičovat rockovou hudbu, aniž by z toho byl průšvih" nebo "Jak dlouho může na základní škole vyučovat někdo, kdo vyučovat neumí a je to na něm na první pohled vidět". Nejenže je děj nelogický, ale navíc je od začátku jasné co se bude dít (a taky se to dít bude) a jak to skončí (a skončí to sice trochu jinak, než si myslíte, ale jenom trochu). Přes to všechno jsem měl většinu filmu velmi příjemný pocit: Dewey učí děti, co je to rock. Dewey učí děti hrát rock. Dewey učí děti chovat se jako rockeři. Dewey přiděluje dětem funkce (osvětlovač, manažer, reklamní expert, groupie). Dewey i děti se snaží před zaprděnou ředitelkou (Joan Cusacková) utajit pravdu. Zaprděná ředitelka odhalí pravdu a přestává být zaprděná...

Všechno tohle jsem očekával a toho všeho jsem se dočkal. Přesto jsem se opravdu dobře bavil, především zásluhou Blacka (kterého asi většina z vás nezná, ale měli byste si ho zapamatovat), ale i díky všem ostatním (včetně dětiček, které jinak většinou těžko snáším)! Ano, je to nezávadný komerční rodinný film, ale velmi vydařený. Možná to souvisí s tím, že ho režíroval Richard Linklater, který dosud nenatočil nic, co by se dalo označit za "komerční".

P.S: "Groupie" je označení pro děvčata, která táhnou s kapelou a dělají příjemnou společnost jejím členům. pokud někdo víte, jak se jim říká česky, rád se nechám poučit. (Ne, nejsou to "fanynky".)

Let's Rock!

Kupodivu, i druhý "starý dobrý" film tohoto týdne je o rocku. Tedy vlastně ne. Je o Rockovi. Tedy vlastně ne. Hraje v něm The Rock.

Rock (občanským jménem Dwayne Johnson) je původně wrestler a několik posledních let herec, objevující se v různých akčních blbostech. Jednou z těch "akčních blbostí" je film VÍTEJTE V DŽUNGLI, ve kterém se Rock a Stifler z PRCIČEK někde v okolí Amazonky utkávají s otrokářem (Christopher Walken!) a jeho padouchy. Víc o ději prakticky vědět nemusíte, ale jsou tam i revolucionáři, domorodci, ukrytý poklad a nadržené opice.

Tenhle film mi hrozně připomněl akční filmy z osmdesátých let jako HONBA ZA DIAMANTEM, LEGENDA O ZLATÉ PERLE nebo COMMANDO a podobné skvosty, které sice byly objektivně blbé, ale bavil jsem se u nich, i když jsem v nich tu blbost matně cítil už tehdy. Tedy, VÍTEJTE V DŽUNGLI je pravděpodobně o dost jiný film než ty zmíněné, ale výsledný efekt je takový, že VÍTEJTE V DŽUNGLI mi dnes přišlo stejně dobré a zábavné jako ony zmíněné filmy tehdy před dvaceti lety.

Především má opravdu výborné akční scény, ve kterých buď skoro nejsou digitální triky, nebo jsou ty digitální triky neuvěřitelně dobré. Ale spíš bych tipoval první možnost. Ty digitální triky mě už totiž začínají ve většině filmů docela štvát. A potom má Rocka, který - nestydím se to napsat - je opravdu dobrý komediální i akční herec a jsem opravdu zvědav, co předvede ve svém novém (seriózním!) filmu WALKING TALL.

Víc vám o VÍTEJTE V DŽUNGLI psát nebudu, protože jednak opravdu není o čem psát a za druhé bych opakoval to, co jsem o něm napsal v Cinemě.

P.S: Zajímavost: Film se v originální americké verzi opravdu jmenuje RUNDOWN. I když leckde můžete vidět "Welcome to the Jungle", to je pouze název pro jiné anglicky mluvící země, ve kterých má slovo "rundown" primárně jiný význam než v USA (kde je to baseballový termín).

Premiéry týdne

Bohužel jsem neviděl třetí premiéru tohoto týdne: Francouzskou komedii DRŽ HUBU!, ve které slavný Francois Veber  (HRAČKA, VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU) režíruje slavného Gérarda Depardieua a Jeana Rena. Prý je to vydařená taškařice, ale protože jsem ji neviděl, nemohu bohužel potvrdit, že je to "starý dobrý francouzský humor", který by se skvěle hodil k těm dvěma starým dobrým hollywoodským podívaným.

Ve zkratce...

Tohle je údajně skutečná fotka poutače jednoho amerického kina! (Názvy tří nevinných filmů vytvořily dohromady větu "Erin Brockovich píchala mého pejska Skipa".)

Některé nápady prostě od samotného začátku nezní dobře: Americká televize ABC natočila remake Von Trierova "Království" (Riget). Scénář napsal Stephen King a jedna z postav se jmenuje Carrie Von Trierová.

BEZ KOMENTÁŘE: Rychle si stáhněte tohle, než to zmizí. Nova mě baví. (Ano, vím, že je to staré.)

Už jsem se několikrát zmiňoval o tom, jak podezřele vypadá nová CATWOMAN a všechno, co s tímto filmem souvisí. Ironií osudu současně ve Warner Bros. vzniká nový Batman (BATMAN: INTIMIDATION), který zní čím dále zajímavěji a zajímavěji! V hlavní roli Christian Bale, režie Christopher Nolan (MEMENTO), v dalších rolích Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson a Ken Watanabe (z POSLEDNÍHO SAMURAJE)!

Zatímco někteří fanoušci STAR WARS stavějí neuvěřitelné věci z Lega (na fotce je pouze malý zlomeček Hvězdy smrti)...

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat FFFILMU (a krále)

No řekněte: Mohli jste si myslet, že dnešní FFFILM bude o něčem jiném, než o třetím PÁNOVI PRSTENŮ? Mohli? Mohli? Nemohli! Ale chybělo jen málo a ještě dnes...

Papežský FFFILM

Tento týden bych se rád zamyslel především nad tím, jak dobře rozumí Jan Pavel II filmům. A také nad tím, zda George Lucas chce vydělat další hromadu peněz,...

Kamenný FFFILM

Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale šel jsem do kina na KAMEŇÁK 2. První díl mi přišel natolik bizarní, že jsem chtěl vědět, jakým směrem se může...

Výběr článků

Načítám